Körülzártál engem

„Elöl és hátul körülzártál engem, és fölöttem tartod kezedet.” (Zsolt 139,5)

Az érintettek, a megérintettek, az érintésre várakozók és az érintetlenek alakjai sorakoznak fel Szőnyi István, Derkovits Gyula, Dömötör Gizella, Borsos Miklós, Gábor Jenő, Kádár Béla, Kmetty János, Mattis Teutsch János, Mattioni Eszter, Kondor Béla, Szalay Lajos, Ferenczy Béni, Ország Lili, Vajda Lajos és kortársaik műalkotásain a Bibliamúzeum legújabb időszaki kiállításában.

A kiállítás címének választott igerészlet egy személyes vallomás, amelyben a létében sebezhető ember szólal meg, aki az isteni körülölelő szeretetben találja meg biztonságát. Élménye ez a közelség, az Isten mindenütt jelenvalósága (omnipraesentia). Erőt adó és vigasztaló számára ez a tudás. Nem bezártság, nem szabadsága elvesztése, hanem védelem és felvértező szeretet: előtte, mögötte és felette. Vajon mire tanít minket ez?

Életünk része lett az a félelem, amelyben sokszor elengedtük az érintést, az ölelést, amikor az ember kifejezheti a szeretetét, az összetartozást, az újralátás örömét vagy a gondoskodó védelmet.
Kényszerűen, félelmekben átélt, kimaradt időszakok lehetnek az életünkben, vannak elhanyagolt mozdulások, érintések, amikor lehetett volna és kellett volna... Ám e kiállítás alkotásai a mozdulatokról és érintésekről szólnak, amelyek megtörténtek.

Hogyan lesz a „kapcsok és kötelékek által” egybeszerkesztett életünk érintésben és mozdulásban is egymást gazdagító? Mennyire tudunk egymás életében gyógyítóan jelen lenni? Ösztönözzön minket a fölöttünk tartott kéz, amely alá mindnyájunk élete beölelődhet!

Kiállító művészek: Tot Amerigo, Anna Margit, Ámos Imre, Barcsay Jenő, Borsos Miklós, Csíkszentmihályi Róbert, Csohány Kálmán, Derkovits Gyula, Dési Huber István, Dömötör Gizella, Ferenczy Béni, Ferenczy Noémi, Gábor Jenő, Hincz Gyula, Iványi Grünwald Béla, Kádár Béla, Kerényi Jenő, Kmetty János, Kondor Béla, Mattis Teutsch János, Mattioni Eszter, Medveczky Jenő, Ország Lili, Ruziscskay György, Schaár Erzsébet, Schönberger Armand, Szalay Lajos, Szőnyi István, Tóth Menyhért, Vajda Lajos, Varga Imre.

A kiállítást megnyitja: Egri János

A Bibliamúzeum új időszaki kiállítása megtekinthető: 2023. április 28-tól szeptember 2-ig

A múzeum keddtől péntekig 10 és 17 óra között, szombaton 10-től 14 óráig látogatható, vasárnap és hétfőn zárva tart.

További információ: www.bibliamuzeum.com

Helyszín: Ráday Gyűjtemény Bibliamúzeuma, 1092 Budapest, Ráday utca 28.