Múzeumok Éjszakája 2023 a Ráday Házban

Az idei Múzeumok Éjszakáján lehetőség nyílik arra is, hogy betekintést nyerjünk a Ráday Gyűjtemény megújult tereibe, ahol gazdag és érdekfeszítő programkínálattal várnak minket.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is szeretettel várja látogatóit a budapesti Ráday Gyűjtemény két alintézménye, a Ráday Könyvtár és a Bibliamúzeum, ezúttal az újjászületett Ráday Házban (1092 Budapest, Ráday utca 28. – a Bibliamúzeum a Ráday utcai bejárat felől közelíthető meg, a Ráday Könyvtár pedig a Markusovszky tér felől) a Múzeumok Éjszakáján (június 24. szombat).A Ráday Könyvtár kapcsolódó programjai elsősorban a könyvek, a háztörténet és a geometria felé kalauzolják el az érdeklődőket, izgalmas látnivalókat és feladatokat kínálva minden korosztály számára:

 • Szabó András és Petrőczi Éva irodalomtörténészek megnyitják a Tudományok másként című kiállítást
 • Kézműves foglalkozás Somogyi Márk könyvkötő, könyvrestaurátor segítségével
 • Bíró Gyöngyi könyvtörténész tudománytörténeti előadása
 • Háztörténet Kovácsné Pázmándi Ágnes könyvtáros és lelkész előadásában
 • Kvízjáték
 • Rejtvényfejtés

A rendezvény napján ingyenes beiratkozást biztosítanak minden egyes érdeklődő számára (időtartama 1 év)! Jegyvásárlásra a helyszínen is lesz lehetőség a készlet erejéig (csak készpénzes formában).

 

A Bibliamúzeum kiállításvezetéssel, nyomdászati foglalkozással és előadással várja az érdeklődőket a Ráday Házban, emellett tematikus városi sétát is vezetnek a környék „református negyedében”:

 • Dékány Zsuzsanna angol nyelvű vezetése 
 • Séta a „református negyedben” Bán Boróka művészettörténésszel
 • Jánváry Zoltán grafikusművész „Nyomtass a régiekkel” foglalkozása
 • Sárai Szabó Katalin történész előadása a modern nőkép kialakulásáról
 • Tayler Patrick Nicholas festőművész szubjektív vezetése
 • Gönczy Ákos teológushallgató vezetése

 

További információk az alintézmények oldalain, illetve a rendezvény Facebook-oldalán olvashatók:


 

A Ráday Gyűjtemény a Dunamelléki Református Egyházkerület központi kulturális intézményegyüttese. Három egységből áll:
1) A Ráday Könyvtár nyilvános magánkönyvtár. Szolgáltatásait minden nagykorú magyar állampolgár igénybe veheti, rendezvényei is nyilvánosak. Az állomány jellegéből következően célközönségét a humán tudományok és a teológia iránt érdeklődők alkotják.
2) A Ráday Levéltár nyilvános magánlevéltár. A levéltár őrzi az egyházkerület és az egyházkerületi intézmények archivált iratanyagát, valamint igen jelentős családi letéteket, köztük a Ráday család levéltárát. A levéltárat kutatók használják (pl. szakdolgozat, doktori disszertáció, tanulmány vagy monográfia készítése céljából, de családkutatók, egyéni érdeklődők is felkeresik). A Ráday Levéltár anyaga Budapest Főváros Levéltárában mint befogadó intézményben található.
3) A múzeumi egység a kecskeméti Ráday Múzeumból és a budapesti Bibliamúzeumból áll. Állandó- és időszaki kiállításokkal, rendezvényekkel, kiemelt napokkal (pl. Múzeumok Éjszakája), múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és szervezett vezetésekkel a látogatók széles rétegét várják mindkét városban.