A pulóvertől a kúriáig

Nem azért sikeres egy műsor, mert sok pénz van mögötte, a segítségnyújtás ugyanis nem egyenlő a pénzzel – véli Siklósi Beatrix, az MTVA főszerkesztője. A közmédia Jónak lenni jó! adventi jótékonysági műsora a Magyar Református Szeretetszolgálat munkáját támogatta. A műsor túlmutat a produkció keretein, szinte mozgalommá vált az elmúlt években.

A közmédia a Magyar Református Szeretetszolgálattal együttműködve rendezte meg a Jónak lenni jó! című jótékonysági műsorát. Beteg gyerekeknek, szegényeknek, fogyatékkal élőknek, valamint a nehéz helyzetben lévő kárpátaljai magyaroknak gyűjtöttek. A műsorban összesen 261 millió forintnyi felajánlás érkezett a telefonálóktól.

Friss fuvallat
Akik adventkor a közmédia adásait nézték vagy hallgatták, gyakran találkozhattak a Jónak lenni jó! felhívásával, december 18-án pedig egész napos műsorfolyamban gyűjtöttek adományokat, amelyek a református szeretetszolgálaton keresztül jutnak el a rászorulókhoz. Siklósi Beatrix, a nemzetiségi, külhoni, és kiemelt projektek főszerkesztője, a Duna World csatorna igazgatója azt mondja, hogy a műsor mindig friss fuvallat a hétköznapok taposómalmában.

– Munkatársaink ilyenkor még inkább átérzik, hogy komoly haszna van a munkájuknak, ráadásul a lélekre is igen jó hatással van. Néhány pályakezdő riporterünk kérte, hogy jövőre is részt vehessen a műsor készítésében. A Jónak lenni jó! valahogy más dimenzió, mint a többi produkció, és az adventi készülődés, hangulat még meghittebbé teszi.

A telefonoknál a közmédia munkatársai fogadták a nézők hívásait, és a stúdióban ülő műsorvezetők is ingyen vállalták az egész napos munkát. Az egyik tévés szakember azt mondta az élő bejelentkezések alkalmával, hogy telefonoknál ennyi áldást még soha nem kaptak! – Ez valóban így van – erősíti meg Siklósi Beatrix. – A jókívánságok mellett pedig számos megható történetet hallunk. Soha nem felejtem el azt a szegény sorsú idős nénit, akinek nem volt pénze, mégis szeretett volna valahogyan segíteni. Azt mondta, hogy szépen tud kötni, készít egy pulóvert, és kéri, hogy adjuk oda annak, aki nagyon fázik. Hihetetlenül meghatóak az ilyen jellegű felajánlások, hiszen ahogyan ezek az emberek segítenek, az önmagukhoz mérten hatalmas dolog. A semmiből is próbálnak valamit adni. Annyi érdekes emberi sorsot ismerünk meg a műsornak köszönhetően, százával lehetne belőlük hollywoodi filmeket forgatni. Egy idős hölgy például felajánlott egy hetvenmillió forintot érő kúriát a műsorban. Először azt hittem, hogy valami vicc, de igaz volt!

Embermesék
A Jónak lenni jó! jótékonysági műsor nagy lehetőség arra, hogy bemutassák a rászoruló embereket, a szeretetszolgálat munkáját, és ráhangolják a nézőket arra, hogy lehet és érdemes segíteni. A december 18-i, egész napos műsorfolyamban számos kisfilmet bemutattak az MTVA csatornáin. Ezeket olyan családoknál forgatták, akiket támogat a református szeretetszolgálat. Köztük volt egy vidéki család, akiknek négy évvel ezelőtt leégett a házuk, és csak a támogatásoknak köszönhetően tudtak újra talpra állni. A szobafestő édesapa szeretett volna visszaadni valamit a kapott segítségből, ezért felajánlotta, hogy szívesen vállal festést ott, ahol erre nem telik. – Régi „bútordarab” vagyok a szakmában, rengeteg interjút készítettem, így egyre jobb emberismerővé is váltam – folytatja Siklósi Beatrix. –  Tudom, hogy elfogadni sokszor nehezebb, mint adni. Micsoda lelki gazdagodás eredménye az, amikor valaki eljut odáig, hogy amint lehetősége adódik, azonnal szeretné visszaadni, amit kapott.

Szakmaiság és erkölcsi tartás
Az emberségről szólva a főszerkesztő azt is elárulja, hogy kollégái lelkisége is nagyon fontos számára, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen stábbal dolgozik. – Az általános vélekedés szerint az a jó újságíró, aki jól tud kérdezni és műsort szerkeszteni. Pedig a tisztességes hozzáállás legalább annyira a szakmai kritériumokhoz tartozik, mint az alapvető műsorkészítői szabályok betartása. Csak azt tartom jó újságírónak, akinek a szakmaisága erkölcsi tartással párosul, aki nem hazudik és van felelősségérzete. A közszolgálati televíziónál dolgozva nagyon komolyan veszem a szó szoros értelmében vett köz szolgálatát, annak erősítését.

A műsor szerkesztői szempontból is számos érdekes kihívást tartogat a szakembereknek: gondos tervezés előzi meg, hogy milyen műfajokban tudják a legérzékletesebben bemutatni a támogatott szervezet munkáját a tévében és a rádióban. A decemberi Jónak lenni jó! a fő műsor, a hab a tortán, azonban a közös gondolkodás már augusztus végén elkezdődik. – Ez nagyon érdekes folyamat, a református szeretetszolgálat munkatársai elmondták nekünk, hogy mivel foglalkoznak, kiket támogatnak, kik az önkénteseik, vagyis megismertettek minket a szervezet munkájával. Ilyenkor döntjük el, hogy kik azok a családok, akikkel leforgatjuk az előbb említett embermeséket. Közben pedig megkeressük azokat a hírességeket, művészeket, sportolókat, közéleti szereplőket, akik szívesen csatlakoznak a jó ügyhöz. De sokszor ők maguk jelentkeznek, hogy segítsenek.

Kulisszatitkok Belmondótól Terence Hillig
A Magyar Református Szeretetszolgálatot idén számos híresség is támogatta, például Jean-Paul Belmondo és Terence Hill színművészek, Forma 1-es pilóták, magyar válogatott labdarúgók, művészek, írók, zenészek. – Izgalmas feladat becserkészni egy egy „nagy nevet” – árulja el Siklósi Beatrix. – Mindegyikükhöz más módon vezet az út. Megtudtuk például, hogy Terence Hill édesanyja református, ez már alapot adott a kezdeti lépésekhez. Sok sztár menedzsere elzárkózó, például Terence Hillt is a feleségén keresztül sikerült elérnünk, és megkaphattuk a színész a Maryamnek hívták című filmben viselt mellényét, amelyet árverésre bocsátottunk a műsorban. Nagyszerű stábom van, Király Levente kollégám kitartóan írja a leveleket és szervezi a találkozókat. A sztárok nem megközelíthetetlenek, csak megválogatják, hogy kiket engednek közel magukhoz. Terence Hill például életében először nyilatkozott magyar újságíróknak, holott korábban már sok sztárújságíró próbálta őt szóra bírni. Vele Párizsban forgattunk. Ez a szakmánk színes, kihívásokkal teli oldala.

Összekapaszkodunk és szeretünk
A főszerkesztő korábban kulturális műsorszerkesztőként számos hírességgel készített interjút: mikrofonja elé állt például Diana hercegnő és az akkori first lady, Barbara Bush is, így tapasztalatait ma már a fiatalabb kollégáival is megosztja. Siklósi Beatrix pályafutásában a Jónak lenni jó! nem az első jótékonysági adás. A rendszerváltást követő években Gyorssegély címmel forgattak hasonló típusú műsort, és akkor megtapasztalta, hogy milyen nagy igény van erre. A főszerkesztő szívesen áll a jótékonysági műsorok élére, és ezt azzal indokolja, hogy talán erre kapott talentumot. – Ez egy fontos feladatom a világban, és hála Istennek, hogy megvalósíthatom, mert voltak idők, amikor nem volt erre lehetőségem – teszi hozzá. A szakember úgy véli, hogy a média óriási szerepet kapott az életünkben, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy a műsorkészítők mire használják hatalmukat. – Az embereket sajnos rászoktatták minden olyan tartalomra, amely lehúz, rombol, pusztít, idegesít. Sokan gyökértelenül élik életüket, és nem is tudják, hogy mi a dolguk a világban. Széthullanak a társadalmak, a közösségek és ebben nagy felelőssége van a médiának. A közszolgálati médiának építenie kell. Erre jó alkalom a jótékonysági műsor is, ahol nincs harc, nem okoskodunk, nem szidunk senkit, egyszerűen csak jók akarunk lenni, összekapaszkodunk és szeretünk. A lelke mélyén minden ember erre vágyik.

Fekete Zsuzsa
Fotó: Füle Tamás