A ruha, ami megszólal

Akkor jó egy nap, ha reggel mosolyogva jönnek a lányok dolgozni, és délután, mielőtt hazaindulnak munkából, megölelnek. Ha nem így történik, akkor elgondolkodom, hogy mit csináltam rosszul aznap – mondja Hrivnák Tünde, miközben megmutatja gyönyörű kollekcióit belvárosi szalonjában. A Dohány utcai divatműhelyben nemcsak ruhák készülnek, hanem szerető munkatársi közösség is épül. A divatterező azt mondja, másképp nem is érdemes…

Lelket sző a ruháiba; az arany Isten dicsőségét, a fehér az élő hitet, a piros Jézus áldozatát jelképezi. Hrivnák Tünde divattervező új gondolatokba burkolja a hagyományos értékeket; klasszikus vonalvezetésű, kézi hímzéssel díszített kollekciókat tervez, miközben mindig szem előtt tartja a legújabb trendeket. A divattervezőt a reformáció ötszázadik évfordulója is új ruhák tervezésére inspirálta.

Nincs rossz alak, csak rosszul szabott ruha
A divat első számú parancsa, hogy érezzük jól magunkat a viselt ruhában. Nincs stílustalanabb nő annál, mint aki bizonytalannak érzi magát a ruhájában – vallotta Coco Chanel, a 20. század divatjának egyik legkiemelkedőbb alakja. Hrivnák Tünde megerősíti, hogy jó ruhában mindenki könnyebben megmutathatja, hogy ki ő és mit képvisel. – Fontos, hogy minden nőnek legyen olyan ruhája, amiben kompromisszumok nélkül jól érzi magát. Amikor belebújik ebbe a ruhába, koncentrálhat a feladatára, nem kell azzal foglalkoznia, hogyan néz ki, mert tudja, hogy azt rászabták, és a legelőnyösebb tulajdonságait hangsúlyozza. A jó ruha magabiztosságot ad. Abban is biztos vagyok, hogy nincs rossz alak, csak rosszul szabott ruha – szögezi le.

Érték és divat
Hrivnák Tünde egy Békés megyei kisvárosban, Tótkomlóson nőtt fel. Azt meséli, hogy szülei nem voltak templomba járó emberek, de a hit és a szeretet erős kapocs volt családjukban. Tünde felnőttként keresztelkedett meg egyik barátnője hatására. – A „húszlakásnak” nevezett házban nőttünk fel, és amikor a barátnőm a teológián tanult, még inkább megerősödött bennem, hogy szeretnék keresztyénként élni és az egyházhoz tartozni. Ma már a megtervezett ruháimon is látszik, hogy keresztyén ember alkotta őket. Pedig értéket átadni nem olyan könnyű a rohanó, forgó, nyüzsgő divatvilágban – folytatja Tünde. – Főként olyan értéket, ami a fiatalabb generációt is megérinti. Nagyjából negyven évig szinte senki nem foglalkozott komolyan a magyar népművészeti motívumokkal. Népviseletet nem viselnek szívesen az emberek a hétköznapokban. Én pedig azt gondoltam, hogy szívesen megmutatnám a világnak ezt a felbecsülhetetlen kincset.

Megszólítani az új generációt
Az eredeti, kézi hímzéssel díszített ruhák mára a BY ME kollekció védjegyévé váltak. Tünde népművészekkel dolgozik, a matyó minták Mezőkövesden, a Matyó Népművészeti Egyesületben, a kalocsai hímzések pedig Boldvári Andrásné Ica néni népművész koordinálásával készülnek. – Sajnos a magyar kézi hímzés kihalófélben van, nagyon nehéz a fiatalokat rávenni, hogy üljenek le, fogjanak tűt, cérnát a kezükbe és kézimunkázzanak. A népművészeti egyesületekkel azon dolgozunk, hogy meg tudjuk szólítani az új generációt, és velük együtt megőrizhessük tradícióinkat. Ma még élő népművészettel találkozhatunk, hiszen Ica néniék Kalocsán az édesanyjuktól, a nagymamáiktól tanulták a hímzést. Minden alkalom különleges velük, hihetetlen, mennyi energiát kapok tőlük. Aki nem hiszi, bátran menjen el Kalocsára és Kövesdre, mert amit ott találnak, az varázslatos! – inspirál egy kis kalandozásra.

Szeretem Istent és az embereket, akikkel dolgozom
Amikor Tünde megtervez egy kollekciót, a szín, a forma- és motívumvilág tekintetében egységes üzenetet akar közvetíteni, vagyis tiszta, egyenes gondolatokat. – Az szeretném, hogyha valaki ránéz a ruhámra, pontosan tudja, hogy ezt a darabot Hrivnák Tünde tervezte. Alkotásaimban gyakran használom a fekete és a fehér színeket, amelyek az örök állandóságot és eleganciát hordozzák magukban. Amit értéknek tartok, az a szeretet, a tudás, és a tiszteletet. Ezek közül talán a legfontosabb az isteni szeretet, amit úgy érzem, mindig beleszövök a kollekcióimba. Nem csak a munkatársaim, a vendégeim is tudják, hogy hívő vagyok, mindennap imádkozom és kérem Istent, adjon nekem ihletet, gondolatot a munkámhoz. Szeretem Istent, és szeretem az embereket, akikkel dolgozom. Hiszem, hogy csak szeretettel lehet maradandót alkotni, mert ha nem szeretném azt, akinek tervezek, hogyan kaphatna igazán jót tőlem? – teszi fel a kérdést.

Klasszikus, nőies vonalvezetés
Tünde kemény fába vágta a fejszéjét, amikor tizenhat évvel ezelőtt elindította a vállalkozását. Hogyan lehet állandóságot és értéket közvetíteni a rohamtempóban változó divat világában? Ráadásul egyes divattervezők szerint a klasszikus, konzervatív stílusnak végleg befellegzett. – Sajnálom, ha valaki ezt gondolja, hiszen a Jóisten mindenkit másnak teremtett, így különböző az ízlésünk is.  Kiállok amellett, hogy igenis szükség van a klasszikus, nőies vonalvezetésre, az állandóságra. Természetesen minden tervezőnek vannak olyan álmai, hogy haute couture (francia kifejezés: magas színvonalú, egyedi gyártású ruhakivitelezés – a szerk.) kollekciót tervezzen, ahol semmit nem vesz figyelembe, csak szabadon alkot valami nagyon látványosat. Én azonban ebben is csak a kiegyensúlyozottságot, a középpontot keresem, még ha néhol merészebbek is kivágások.

Külföldön is értik
Hrivnák Tünde ruhái nem csak Magyarországon népszerűek, beutazta velük a fél világot; Párizstól New Yorkon át Kuala Lumpurig számos helyen megcsodálhatták a BY ME kollekciókat. – Eddig bármerre jártunk, nagy sikert arattunk. Érdekes, hogy külföldön is pontosan értik, miről van itt szó, nagyon szeretik a hímzett ruhákat. A kollekciónk azért is lehet igazán sikeres, mert kiváló csapatban dolgozunk. Mindenki tudja, hogy mit képviselünk, a hímző asszonyoktól a modellekig. Állandó csapattal dolgozom, akik ismerik egymást. Külföldön is magyar modellek viselik a ruháimat, mert úgy érzem, ettől még különlegesebbek a darabok. Egy magyar nő már önmagában is csodálatos, tele spiritusszal. A sminkessel és a fodrásszal együtt tervezzük meg, hogy egy-egy kollekcióhoz milyen haj és smink készüljön. Kiegészítőknek gyöngyöt használunk, és ritkábban Swarovski kristályt, mert a kiegészítőkben is szeretem az egyszerűséget és a tisztaságot – mondja, és rámutat egy finom gyöngysorra.

Tudás és szeretet
Miközben szétnézünk a szalonban, lassacskán lehull a lepel a szép ruhák összes titkáról. A kezdet hasonló lehet, mint a főzésben: végy jó alapanyagot!  – Azt tanultam a nagymamámtól, hogy szép ruhát csak szép anyagból lehet varrni. Minőségi anyagokkal kell dolgozni, és a kivitelezésnek, a hímzésnek is gyönyörűnek kell lenni. Nekem a hímzések nagyon sokat jelentnek, hiszen rengeteget fejlődtem általuk. Korábban néhány színnel nem voltam jó barátságban, de ma már van zöld és sárga ruhám, valamint piros színt is viselek. Még az autóm is piros! Ezt mind a hímzésnek köszönhetem – sorolja.

Angol gyapjú, francia pamutbársony
Már régóta érlelődött egy kollekció Tünde fejében, amit a reformáció ötszázadik évfordulójára meg is tervezett. Mindehhez sokat tanulmányozta Luther és felesége, Bora Katalin életét. Örömmel mutatja be az egyik csodálatos fekete angol gyapjúszövet kabátot, amiről úgy tartja, Bora Katalin is szívesen viselné, ha ma élne.

– Ez a kabát a legmagasabb minőségű angol gyapjúszövetből készült, francia pamutbársony csík ékesíti a derekát és a gallérját, selyem paszpollal kiegészülve. Az anyagok mindegyike természetes eredetű, felületük érdessége eltérő, mégis harmonizálnak egymással. A kabátokon nemcsak a hímzések készülnek kézi munkával, hanem a gomblyukak is – magyarázza. Közben továbblépünk egy másik vállfához, hiszen a reformáció ünnepére nem csak a hölgyeknek készültek szép ruhák. – Nagyon harmonikus és fontos kommunikációs eszköz, ha a nő és férfi olyan ruhában jelenik meg egy fontos eseményen, ami harmonizál egymással. A férfiak ruháit a nők meglévő ruhájához tervezem: az inget, a nyakkendőt és az öltönyt is. Ezt a fekete nyakkendőt például a Luther-rózsához hasonló matyó rózsa ékesíti – mutatja.

Ruha honvágy ellen
A BY ME kollekció ruháinak darabja két-három hétig készül. A tervező szerint főként azok hordják, akiknek fontos, hogy már a ruhájukon is megjelenjen identitásuk, kultúrájuk. – Vendégeim pontosan tudják, hogy honnan jöttek, kik ők és mit szeretnének elérni. Számos vezető, diplomata és politikus van közöttük. Az utóbbi időben különösen sok külföldön élő magyar rendel ruhát tőlünk. Szinte hihetetlen, milyen nagy erőt ad nekik, hogy eredeti magyar motívummal díszített ruhában jelenhetnek meg, miközben viseletük megfelel a legmodernebb öltözködés követelményeinek. Kint, külföldön még fontosabbá válik számukra, hogy egy magyar tervező ruháját hordják. Amikor eluralkodik rajtuk a honvágy, felöltik a szép, magyaros hímzésű ruhát és egy kicsit úgy érzik, mintha itthon lennének.

Fekete Zsuzsa
Képek: Füle Tamás