Az igéhez igazított tettek

Már négyéves korában paposat játszott a többi kisgyerekkel: keresztelt, prédikált, temetett, ma pedig dunamelléki püspök és a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke. A Hegyvidék díszpolgára címmel tüntették ki Bogárdi Szabó István református lelkipásztort.

Hűséges pásztor és kiváló polgár, aki a közösség tiszteletét kiérdemelte, mert különleges felelősséget vállal értük – így jellemezte köszöntőjében Trócsányi László igazságügyi miniszter Bogárdi Szabó István református püspököt a MOM Kulturális Központban tartott ünnepségen kedden.

Trócsányi László azt mondta, hogy napjainkban a történelemben először az emberiségnek több mint a fele városlakó, a pásztornak ezért nagyon fontos közösségépítő szerepe van ott, ahol a nagy a névtelenség és az elidegenedés kockázata. A pásztort viszont csak akkor követik a juhok, a polgárt pedig akkor övezi megbecsülés, ha szavaiban és tetteiben egyaránt példát mutat – hangsúlyozta a miniszter.
– Ami engem illet, Szabó püspök úrtól mindig bölcs szavakat hallottam a templomon belül és kívül egyaránt. Olyan szavakat, amelyek számomra irányt mutattak, megvilágítottak, vagy új megvilágításba helyeztek egy-egy problémát vagy dilemmát. Ő szelíd, megfontolt lelkipásztor, aki az általa hirdetett igéhez igyekszik igazítani tetteit. Nem a látványos és színpadias gesztusok embere. Mellette nyugalomban, biztonságban érezheti magát a nyáj.

Trócsányi László végül úgy fogalmazott: hálás, hogy hegyvidéki lakosként a polgártársa lehet, és mint református keresztyén hívő a nyájához tartozhat, de leginkább azért hálás, hogy a barátjának mondhatja magát.

Az emberségnek szól
Pokorni Zoltán, Budapest XII. kerületének polgármestere szintén baráti hangnemben köszöntötte a Hegyvidék új díszpolgárát.
– Hangsúlyozom, hogy a kitüntetést nem azért adjuk, mert idén ünnepeljük a reformáció 500. évfordulóját, a cím nem is a pozíciódnak, hanem a te személyednek, az emberségednek szól. Azt szeretnénk, ha próféta lehetnél a saját hazádban. A XII. kerület hatvanezer ember lakóhelye, de annak lehetőségét, hogy otthona is legyen, többek között az a munka teremti meg, amit te végzel húsz éve a Böszörményi úton. Amikor két évtizede idejöttem képviselőjelöltként, mindig egyenességet, őszinteséget és tisztességet kaptam tőled – hangsúlyozta Pokorni Zoltán, aki a köszöntők után átadta a díszpolgári címet Bogárdi Szabó Istvánnak.

Magas igények önmagával szemben
Az ünnepségen levetítették a Hegyvidék Televízió rövid filmjét, melyben megszólal a kitüntetett, és a budahegyvidéki református gyülekezet néhány tagja is nyilatkozik lelkipásztorukról. Köztük Kósa László történész professzor nyitott és érdeklődő embernek nevezte a Bogádi Szabó Istvánt. – Nagyon magas igényei vannak saját maga munkájával szemben, ennek megfelelően az igehirdetés mindig hiteles és jól előadott – mondta a professzor.

Az örök feladat
A püspök a kisfilmben arra hívta fel a figyelmet, hogy az igehirdető örök feladata elvezetni az embereket a leglényegesebb kérdéshez.
– Köszönöm, hogy megtiszteltek ezzel a címmel, aminek köszönhetően figyelem irányulhat a református közösségünkre, valamint arra a munkára, amit a XII. kerületben végeznek a lelkipásztorok, tartozzanak bármely felekezethez. Nem tartom magam olyan fontosnak ebben a sorban, szeretném inkább a dicsfényt azokra sugároztatni, akiknek köszönhetem a díszpolgári címet, hiszen a budahegyvidéki közösség nélkül nem lenne sem nevem, sem hírem.


Bogárdi Szabó István 2017-ben a Hegyvidék díszpolgára, ezzel olyan XII. kerületi csapatba tartozik, ahol – többek között – Sándor Csikar hetvenötszörös válogatott labdarúgó, Freund Tamás neurobiológus, Huszti Péter színművész és Taróczy Balázs, minden idők legsikeresebb magyar teniszezője is a társai.

Fekete Zsuzsa
Képek: Füle Tamás

A filmet a Hegyvidék Televízió engedélyével közöljük.

Dr. Bogárdi Szabó István a Hegyvidék díszpolgára