Bábeli találkozó - zűrzavar nélkül

Egzotikus és rendhagyó nyelvórák, úti beszámolók, nemzetek sportjai, játékok, szavalatok, teaház, zene, skót dudás, nemzeti ételkülönlegességek, mindez jókedvvel és tanulással fűszerezve – tömören így foglalható össze a budapesti Lónyay utcai Református Gimnázium hagyományos nyelvi napja, a Bábeli találkozó.

Egy délutáni programból nőtte ki magát a Bábeli találkozó, amit már évek óta megrendeznek a Lónyay gimnáziumban. Az iskola nyelvtanárainak olyan sok jó ötlete volt, hogy idén februárban már egész napos rendezvényt tartottak a diákoknak.


Szélesre tárják a világ kapuját

Tóth Csaba Csongor, az iskola igazgatója azt mondja, ezen a napon a Lónyay összes diákja megmutathatja, hogy mit tanult az idegen nyelvekből: prezentációkat készítenek, jeleneteket adnak elő, vetélkedőkön mérik össze tudásukat.
– Iskolánk szeretne minél inkább jeleskedni az idegen nyelvek területén is. Sok gyerek jön hozzánk nyelvtagozatra, hogy alapos nyelvtudást szerezhessen, majd mielőbb nyelvvizsgát tehessen, hiszen ez ma már szinte elengedhetetlen a boldoguláshoz a munkaerőpiacon. A Bábeli találkozón igyekszünk minél szélesebbre tárni a világ kapuját a gyerekek előtt, idén az első magyar skót dudást láttuk vendégül az egyik kolléganőnknek köszönhetően.

Ezer év
Nem kell sokat keresnünk, a Bábeli találkozón hamar megtaláljuk Kéri Györgyöt, az első magyar skót dudást. A zenész szívesen beszél különleges hangszeréről, és azt is elárulja, hogy a skót dudást mindig szívesen fogadják, és szinte minden korosztály szereti ezt a nagy hangú hangszert.
– A skót dudálás különleges szelete a világnak, nem illeszthető be sehová. A skót duda máig megmaradt tradíció, amikor felcsendül, ezer év szólal meg mögüle. Ez a hangszer igen mélyről szól, akár a templom orgonája – teszi hozzá.A skót dudát szólóban és hadihangszerként is használják, katonai ceremóniák elengedhetetlen kelléke elsősorban a skót és az ír területeken. Kéri György szerint a skót duda egyrészt szónikus fegyver (hangfegyver), másrészt voltak idők, amikor az angolok elüldözték Skóciából a papokat, és a templomokban a dudások vették át helyettük a celebrációt, esküvőt, temetést.

Az angol a legnépszerűbb
Tovább sétálva az iskola folyosóin egy teaházba jutunk, ahol csendben teázgatnak a gyerekek, majd Hörömpő Zsuzsanna igazgatóhelyettes, angolnyelv-tanár osztja meg velünk tapasztalatait az idegen nyelvekről. A Lónyayban az angol és a német a két fő idegen nyelv, 11. osztálytól pedig további nyelvek közül választhatnak a diákok: olaszul, spanyolul, hollandul, franciául, illetve oroszul tanulhatnak.
– A hozzánk járó gyerekek kifejezetten szeretik a nyelvórákat, nemcsak azért, mert a nyelv elengedhetetlen a mai világban, hanem azért is, mert igyekszünk nagyon változatos, hangulatos órákat tartani a kollégáimmal. Mint majdnem mindenütt, nálunk is az angol a legnépszerűbb nyelv, ezt követi a sorban a német, majd jön az olasz és a spanyol, de mindig van hollandul és oroszul tanuló csoportunk is. Az általános tagozatokon tanuló diákoknak nem okoz gondot a középszintű érettségi a nyelvekből, sőt vannak, akik nyelvvizsgát is tesznek. Az emelt szinten tanuló gyerekek már tizedik osztályban nyelvvizsgáznak, és érettségire sokan már a felsőfokú nyelvvizsgával is megbirkóznak.

A módszer
Bár számos nyelvtanulási módszer létezik, a tanárnő szerint nincs egyetlen olyan recept a nyelvtanulásra, amely mindenkinél beválik. – Mi, tanárok is különbözőek vagyunk, eltérőek a nyelvoktatási módszereink. Akkor lehet sikeres a nyelvtanulás, ha passzol a módszer a tanárhoz és a diákhoz egyaránt. Bár a személyiségünk különböző, abban mindannyian hasonlítunk egymásra a kollégáimmal, hogy szeretjük a gyerekeket, a tanítást és az idegen nyelveket.

Bátran beszélnek
Hörömpő Zsuzsanna szerint nem bátortalanok a diákjaik, szívesen szólalnak meg idegen nyelven is. – Nem vettük észre, hogy gátlás alakulna ki bennük, hogy esetleg valamit rosszul mondanak. De igyekszünk biztatni is őket arra, hogy beszéljenek folyékonyan, nem baj, ha néha becsúszik egy-két hiba.

How are you?
Duchaj Fanni minden évben várja a Bábeli találkozót, mint mondja, olyan programokat szerveznek, amiből mindenki kiveheti a részét. Idén a barátnőjével angol nyelvi vetélkedőt tartanak. – Az angoltanárnőnk ötlete volt a vetélkedő, ránk bízta a vezetését, mi pedig örömmel elvállaltuk. A nyertesek csokikat kapnak, így még nagyobb a motiváció – teszi hozzá nevetve.
A tizenegyedikes lány három idegen nyelvet tanul; angolt, németet, valamint ettől a tanévtől spanyolt. Angolból már idén középfokú nyelvvizsgát tesz, a német még várat magára, de mint elárulja, az nem is áll olyan közel a szívéhez. Fanni szerint nagyon jó lehetőség a nyelvtanulásra, ha valaki eljuthat külföldre is, hiszen kint nemcsak az adott ország nyelvét, hanem a kultúráját is jobban megismerheti.

– Kilencedikben egy hetet eltölthettem Angliában, és nagyon érdekes volt, amit ott tapasztaltam, valahogy teljesen más minden, mint ahogy korábban elképzeltem. Az angolok egyszerűen másként viselkednek, mint mi. Már az is nagyon meglepett, hogy a Hello, how are you? után nem várják meg, hogy mit felel a másik, hanem továbbmennek.


Közösség és nyelvtanulás

Mári Lőrinc szintén nagy rajongója a Bábeli találkozóknak.
– Jó alkalom ez arra, hogy februárban kiszakadjunk a monotonitásból, az erőltetett menetből. Egymásra figyelhetünk, de közben jobban megismerkedhetünk más országok életével is. Szükség van az ilyen rendezvényekre, hogy épülhessen a közösség. Számomra a Bábeli találkozó ismerkedés és nyelvtanulás is egyben.
Lőrinc angolul, németül és olaszul tanul. Arra a kérdésre, hogy milyen egy jó nyelvóra, azt válaszolja, hogy azt szereti, ha érti, miről van szó, és ő maga is hozzá tud tenni valamit az órához.
– Fontos az is, hogy milyen témáról beszélgetünk angolul. Vannak olyan témák, amik távol állnak tőlem, sem magyarul, sem más nyelven nem izgatnak. De például angolul beszélni az angol fociról, az már igen!

Fekete Zsuzsa
Képek: Füle Tamás