Diakóniai központ épül Baján

Csaknem 400 milliós beruházást indít önerőből a Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény fenntartója, a Magyarországi Református Egyház Diakóniai Irodája.

A Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény új központjának helyet adó épület kialakítása augusztus 1-jén indult el és várhatóan 2022. június 30-án fejezik be. A beruházás egyedisége, hogy saját forrásból valósul meg, támogatás nélkül.

Bujdosó Balázs a Magyarországi Református Egyház Diakóniai Irodájának  megbízott irodavezetője ismertette a beruházás kereteit.

„A beruházás sem kormányzati, sem önkormányzati támogatást nem vesz igénybe, azt a Diakóniai Iroda, mint fenntartó finanszírozza.
Miért fontos ez? Fontos azért, hogy azok az alapok, amelyekre ezt az épületet, és ezzel a növekedést helyezzük, azok legyenek olyan biztonságosak, olyan stabilak,  amilyenek az elmúlt jópárszáz évben voltak, és ez a következő időszakban is így legyen. Fontos, hogy mi magunk is képesek legyünk stabilan működni és növekedni.”

A beruházás az intézmény hosszútávú stratégiai tervének része, amelynek keretében szeretnék fokozatosan saját tulajdonú, korszerű ingatlanokban elhelyezni a jelenlegi ellátórendszer elemeit.

Bánné Kiss Erzsébet a Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény intézményvezetője mutatta be az új központ funkcióját.
„Immár 13 éve, 2008. október elsején vettük át ezt az önkormányzati intézménycsoportot, amelyben jelenleg tizennyolcféle szociális szolgáltatást nyújtunk mintegy 180 munkatársunk közreműködésével. Talán helyesebb is úgy fogalmazni, hogy ekkor szegődtünk Baja lakossága mellé, hogy segítsük az itt és a környező településeken élő bajbajutott embereket.”

„Diakóniai központot építünk. Ez nem adminisztratív központ lesz, hanem egy méltó hely, ahol fogadni tudjuk a problémákkal, nehézségekkel küzdő, segítséget kérő embereket. Nagyon fontos látnunk, hogy ezek a találkozások nem pusztán ügyintézési folyamatot jelentenek. Sok esetben lelkigondozói beszélgetésekké váló találkozások, hiszen aki segítséget kér, az kiadja a legfontosabbat, a legmélyebbet, legintimebbet saját magából.”

„Az új épület megjelenésében reflektál arra, hogy Baja egykori belvárosának határterületén áll, arányai, kialakítása harmonizál a környezetével, belül pedig méltó körülményeket teremt majd az itt végzett munkához. Intézményünk tagja az Ökogyülekezeti Mozgalomnak, ezért is kiemelten fontos számunkra, hogy az épület energetikai megoldásai a fenntarthatóság jegyében, megújuló energia felhasználásával üzemeltethetőek lesznek.”

A Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény fenntartását 2008-ban vette át az MRE Diakóniai Iroda, az Intézmény a székhelyén és öt telephelyén látja el feladatait.
Ellátott személyek száma: 1300 fő
Időskorúak, fogyatékossággal élő személyek, pszichiátriai betegek, szenvedélybetegek számára egyaránt nyújt szolgáltatásokat. Specialitás, református szolgáltatóként egyedül az országban a támogatott lakhatás kivételével minden szociális ellátási formát biztosít az intézmény.