Egymást átölelve

„A pornográfiával nem az a gond, amit megmutat, hanem az, amit kihagy” – olvasható a szexről szóló fejezetben. Hozzáteszem még – sok lelkigondozói beszélgetés után –, hogy az is, amilyen nyomot hagy a lélekben…

Rendhagyó olvasónapló és könyvajánló - 5.rész

Talán nem minden házasságban gond ez, de kultúránk „online tálcán” kínálja az ilyen élvezeteket. S ezzel hamis képeket és hamis vágyakat ébreszt.

Lehet egyáltalán keresztyén emberként a szexről beszélni? Van „keresztyén szex”? IGEN. Vallom, hogy igen. Aki nem hiszi, csak olvassa el az ÉNEKEK ÉNEKE könyvét.

Sue Jonhson és keresztyén munkatársa is nagyon világosan szól erről. Háromféle szexet különböztetnek meg: 

1/ Elszigetelt szex: „Csak egy felfújható Barbie-baba vagyok neki…” – panaszolja valaki (224.o.)

2/ Vigasz-szex: „A szeretkezés olyan nekem, mint a kisgyereknek a plüssmaci” – mondja egy férfi (227.o.) Mert egymás bőrének érintése nem csak felizgatni, hanem megnyugtatni és vigasztalni is tud. Ez gyermekkorunktól így működik.

 3/ Szinkron-szex: „Az érzelmi biztonság előmozdítja a fizikai összhangot, a fizikai összhang pedig erősíti az érzelmi biztonságot.” (230.o.) Amikor valaki valamely saját külső jegyét (pl.hosszú láb vagy szeplős arc) akár utálja is, de a másik azzal együtt, vagy épp azért szereti meg. A szinkron-szex megélésében nem a teljesítmény a lényeg, hanem a kölcsönös örömszerzés.

Egy férfi mondta egyszer: „Mindig arra törekszem, hogy a feleségem elégüljön ki először, s ezért mindent meg is teszek.” De vallja, hogy ehhez meg kell ismerni egymást, s el kell merni beszélgetni arról, hogy „mi esik jól”, s mi nem. Mert a filmekben látott szeretkezések sosem valódiak. Mert csak két egymást értékesnek tartó ember tudja egymást úgy megölelni, hogy mindketten öröm-szexet élhessenek meg.

S ezt bármikor újra lehet kezdeni. Mert a szexuális vágy hullámzó, valójában így a megszűnése csak tünete a mélyebb válságoknak. Mindenképp figyelmeztet – valamit tenni kell. De azt EGYÜTT kell tenni. A másikat átölelve beszélgetni, feltárni magunkat, őszintén elmondani, hogy mi fáj.

Ötödik lépés
El kell kezdenünk az „Ölelj át!”-beszélgetéseket.
Át kell gondolnunk – először egyedül – az olyan kapcsolatainkat, ahol biztonságban éreztük magunkat. Mitől éreztük ezt? Mit mondanánk annak az embernek, aki mellett ezt éreztük, ha erről beszélgetnénk vele? És írjuk le: szerintünk ő hogyan reagált volna?

Másodszor azt is át kell gondolnunk, hogy voltak-e olyan kapcsolatok, ahol nem éreztük magunkat biztonságban. Vajon miért volt így? Mire lett volna szükségünk, amit nem mertünk talán érezni sem, nemhogy kimondani? S ha mégis kimondtuk volna, hogyan reagált volna az illető?

Harmadszor gondoljuk át jelenlegi kapcsolatunkat, s fogalmazzuk meg – írjuk is le, hogy el ne felejtsük –, hogy mire lenne szükségünk ebben a kapcsolatban ahhoz, hogy biztonságban érezzük magunkat!

Hogyan?
Erről szól a könyv 171-199. oldala. NAGYON FONTOS oldalak, mindenképp eredetiben érdemes elolvasni, s azután együtt megbeszélve időt szánni rá.

Az a tapasztalatom, hogy mi, keresztyének nem beszélünk a keresztyén házasságok szexproblémáiról, mert túlságosan szentségtelennek tartjuk. Pedig Pál apostol világosan ír erről: „Ne fosszátok meg egymást magatoktól legfeljebb közös megegyezéssel egy időre, hogy szabaddá legyetek az imádkozásra. De azután legyetek ismét együtt, nehogy megkísértsen a Sátán titeket azáltal, hogy képtelenek vagytok magatokon uralkodni.” (1Kor 7,3-7)

A test és lélek összefügg. Mindkettő ajándék – s mindkettő benne van egy házastársi kapcsolatban. Nem érdemes a testet elhanyagolni – de a léleknek is meg kell adni a terepet. Megismerni mindkettőt, s örömmel élni vele. Mert a férfi és nő „neurális duettben” válik eggyé a szerelemben.

„Gondolják át, mennyi mindent jelenthet a szex a kapcsolatukban. Lehet pusztán jó móka, a közeledés egyik formája, a testi feszültség levezetése, a stresszel és a feszültséggel való megküzdés megnyugtató módja, vagy a románchoz vezető út. Esetleg menekülés a világtól, erotikus kaland, a gyengédség helye vagy a szenvedély tüze. Elég biztonságosnak érzik a kapcsolatukat ahhoz, hogy mindezt megélje társával?” (240.o.)

Szeretni és szeretve lenni. Ez a titok. Az élet titka. 

„Megkaptad, amire vágytál? És mi volt az?

Hogy elmondhassam, szeretnek. Hogy szeretve érezzem magam ezen a földön.”    (Raymond Carver)

…folytatás a jövő héten

Fodorné Ablonczy Margit
lelkipásztor-családterapeuta

A sorozat előző részei:

Kapcsolatra teremtve - 1.rész: https://www.parokia.hu/v/kapcsolatra-teremtve/

Szeretetben kapcsolódva - 2.rész: https://www.parokia.hu/v/szeretetben-kapcsolodva/

Nincs szeretet sebezhetőség nélkül - 3.rész: https://www.parokia.hu/v/nincs-szeretet-sebezhetoseg-nelkul/

Szeretet-szövetségben - 4.rész: https://www.parokia.hu/v/szeretet-szovetsegben/