Éjszakai könyves kaland

Tartalmas könyvek, gyönyörű bibliák, igényes kézműves termékek, finom kávé – és nem utolsósorban – szakértő, a könyveket ismerő és szerető személyzet fogadja a belépőket a budapesti Bibliás Könyvesboltban. A dunamelléki reformátusok boltja idén is csatlakozott a független könyvesboltok éjszakája rendezvénysorozathoz, péntek éjjel kulturális programokkal, koncerttel és tárlatvezetéssel kedveskedtek olvasóiknak.

A Kis könyves éj célja idén sem volt más, mint a korábbi években: felhívni a figyelmet a független könyvesboltok sokféleségére és értékeire. Aki péntek este betért a 9. kerületi, Ráday utcai Bibliás Könyvesboltba, nemcsak érdekes könyveket lapozgathatott, hanem igényes zenét is hallgathatott, sőt bepillanthatott a rövidesen megnyíló Bibliamúzeumba is a bolt szomszédságában. A Ráday Gyűjtemény részét képező múzeumot kibővítették és felújították; a kiállításon már majdnem minden a helyére került, az utolsó simításokat végzik. A várhatóan nyár elején megnyíló Bibliamúzeumban a könyves éj látogatóit Bán Boróka művészettörténész kalauzolta körbe.A szakembertől megtudhattuk, hogy a budapesti Bibliamúzeum az amszterdami után Európában másodikként nyílt meg 1988-ban. Több mint két évtizedes működés után a felújítását azért álmodták meg, hogy a 21. századi elvárásoknak megfelelően, interaktív módon is bemutathassák a Biblia világát és korszerű tárlatot hozzanak létre. A múzeum a Dunamelléki Református Egyházkerület székházának pincehelyiségében kapott helyet, ahol korábban a református teológia kazánháza ontotta a meleget.Bán Boróka számos érdekességet megmutatott az érdeklődőknek a pazarul felújított múzeumban. Igencsak elcsodálkoztunk az interaktív kenyérszaporító kemencén, a megfordított jézusi sírkamrán, szétszedtük a fából épített Noé bárkáját, megcsodáltuk a Teremtés termét, egy Jézus korabeli ház, valamint a jeruzsálemi Heródes templomának makettjét. A nyitás előtti tárlatvezetésnek köszönhetően megismerhettünk számos különleges installációt, és megnézhettük a napokban érkezett grafikákat is.Az egyik látogató, Horváth Bokor Rózsa arról beszélt érdeklődésünkre, hogy bár Budakalászon lakik, Budapestnek a Ráday utcai szakaszán még sosem járt korábban.
– Nagyon szeretem a Bibliát, minden érdekel, ami ezzel kapcsolatos. Úgy gondoltam, hogy ez a rendezvény egy jó kis éjszakai kaland lesz számomra a Bibliamúzeummal és a Bibliás Könyvesbolttal. Felemelő volt végigjárni a tárlatot, főként így, hogy még nincs teljesen készen, és látszanak a munkálatok nyomai. Talán még érdekesebb, mint amikor készen kapunk valamit. Ötletes és nagyon szép a múzeum, szerintem nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek is nagyon fogják élvezni. Biztosan visszajövök még többedmagammal is a nyitás után. Ez a kiállítás arra is jó lesz, hogy még jobban megérthessük általa a Bibliát – magyarázta az asszony.A tárlatvezetés után a Dobj a kalapba! Band adott koncertet „Látható az Isten" címmel. A kiállítótérben tartott koncerten a megzenésített istenes versek észrevétlenül illeszkedtek Egry József gyönyörű festményeihez. Ercsey Gréta, az együttes vezető énekese úgy fogalmazott a koncert után, hogy dalaikkal a kereső ember útját járták be, egészen az Istenre találásig.
– Nemcsak ismert költők és zenészek műveit énekeljük, hanem mi magunk is megzenésítünk verseket, gyakran akár terápiás jelleggel is.Gréta szerint összekapcsolódhat a vers, a könyv és a zene, de nem csak a könyves éjen. Az énekes, dalszerző úgy véli, hogy nyitott szívvel és lélekkel, befogadóan érdemes olvasni.
– A versek azért is jók, mert nem tudományosan megalapozottak, bár rendszerben működnek. Nőként számomra a versek érzelmi vonala erőteljesebb, de gyakran hat az értelemre is, akár meg is értethet dolgokat.

A Kis könyves éjen azok is eljutottak a Bibliás Könyvesboltba, akik egyébként nem kerestek keresztyénséggel kapcsolatos könyveket, a rendezvény nélkül nem is „találnának el" a Ráday utcai komplexumba. Miklóssy Hajnalka, a Bibliás Könyvesbolt vezetője bárkinek szívesen megmutatja értékeiket.
– Számos olyan kiadványunk van, amelyek életvezetéssel, önmagunk megismerésével vagy akár párkapcsolatunkkal összefüggőek. Ezeket a könyveket szívesen ajánlom nem keresztyéneknek is. Akik eljönnek hozzánk, rácsodálkoznak, hogy milyen szép az épületünk, ami a 19. században még dohánygyárként üzemelt. A könyvesbolt kialakításakor a tervező különlegesen szép építészeti megoldásokkal tartotta meg az épület eredeti hangulatát. A közelmúltban Egry József festőművész festményeiből nyílt kiállítás a bolt melletti kiállítóteremben, ami hangulatában is jól illeszkedik az épülethez és a Bibliás Könyvesbolthoz. Sokan megörülnek annak is, hogy nálunk letelepedhetnek egy kis kanapéra, lapozgathatják a könyveket, nem sürgeti senki az olvasót, nem kell egy pillanat alatt dönteni, hogy mit válasszon. Bizonyos értelemben nagyon konzervatívak is vagyunk, gyakran beszélgetünk olvasóinkkal a könyvekről, és szívesen osztjuk meg véleményünket egy-egy kiadványról, hogy mindenki a legmegfelelőbbet választhassa.Miklóssy Hajnalka kiemelte, hogy széles könyvválasztékkal rendelkeznek. Egyik legfrissebb kiadványuk Dietrich Bonhoeffer Homiletikája, amely kuriózumnak számít, és leginkább a teológusok és lelkipásztorok érdeklődésére tarthat számot.
– Nagyon erős kínálattal van jelen a Harmat Kiadó is, amely idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Örömmel kínáljuk könyveink mellé a különböző kézműves termékeket, biblia- valamint énekeskönyv-borítókat, kerámiabögréket, könyvjelzőket. Próbálunk szép és igényes dolgokat kínálni azoknak is, akik esetleg csak egy apró ajándékért néznek be hozzánk.

Fotó: Füle Tamás