Éltető sodrásban

Megtapasztalni és gyakorolni a szeretetet, jellemesebb emberré válni, gyógyulni és gyógyítani – nincs még egy olyan intim kapcsolat, mint a házasság, amelyben mindezt a lehető legmesszemenőbben meg lehetne élni.

Immár tizenegyedik alkalommal rendezik meg hazánkban a házasság hete országos rendezvénysorozatát a keresztény egyházak és civil szervezetek összefogásával, idén a családok éve programjaihoz kapcsolódóan. A már több mint húsz országban működő nemzetközi mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a házasságban problémákkal szembesülőknek – hívta fel a figyelmet a Novotny Zoltán sportriporter, a Protestáns Újságírók Szövetségének elnöke a házasság hete mai sajtótájékoztatóján.

Több házasság köttetik
Az Egyesült Királyságból két évtizeddel ezelőtt indult házasság hete mozgalom hazánkban is eredményesnek bizonyult: ez elmúlt évtizedben egyre több helyi kezdeményezés kapcsolódott a központi programokhoz. „Tavaly az előzőhöz képest 42 százalékkal több helyi programból, 72 településen mintegy 350 eseményből állt össze a házasság hete programkínálata” – ismertette Herjeczki Kornél, a házasság hete mozgalom országos koordinátora. De a programokon túl a házasságkötések száma is jelentős mértékben növekedett. „Ehhez a statisztikához sok házassággal kapcsolatos kiadvány mellett a havonta megjelenő Family Magazin, a házasság hete arcai, a média házasságot népszerűsítő munkája is hozzájárult” – sorolta.

Minőségi javulás
Ám a mennyiségi növekedés a küldetés könnyebik része volt, a hangsúly egyre inkább arra a kérdésre kerül át, hogy mitől lesz jó és tartós a házasság – tette hozzá. „Hiába több a házasságkötés, ha a kapcsolataink fenntartásához való hozzáállás nem változik, mert akkor néhány éven belül a válások száma is növekedni fog. Ez azonban nem törvényszerű; hiszünk abban, hogy a tartós és jó házassághoz szükséges párkapcsolati készségekben, a konfliktuskezelésben, a szeretet kifejezésében fejlődni lehet. Ebben játszik fontos szerepet a tapasztalatok átadása és a jó példák bemutatása. Nagy dolog, ha egy pár beköltözhet egy lakásba vagy bérleménybe, de ettől még az nem válik otthonná. A kapcsolatok minősége fogja meghitté és olyan hellyé varázsolni a falakat, ahová szívesen jön haza a férj és a feleség, ahol jól érzik magukat a gyerekek, és ahol otthonos a nevetés.”

A mozgalom koordinátora szólt arról is, hogy a házasság témája sokaknak fájdalmas emlék vagy tapasztalat. „A házasság hete nem tud minden kapcsolati problémával foglalkozni, akiknek viszont megadatott, hogy házasságban vagy párkapcsolatban éljenek, azok felé ennél nagyobb kihívást tesz mozgalmunk: mert nem elég egyszer kimondani a boldogító igent, hanem kell, hogy ezt sok apró, mindennapi döntés kövesse. A házasság hete arra hív minden házasságban élő embert, hogy minden nap fejezze ki társa iránti szeretetét. Szánjunk több időt egymásra, tegyünk több odafordulást a kapcsolatunkba, készséget a megbocsátásra, közös imádságot és több nevetést! Aki ezt megpróbálja, az eredmény nem fog elmaradni.”

Erősebb szövet
„A házasságban az ember jobban megismeri önmagát: megmutatkozik az igazi arca, amelynek rejtett vonásait is felfedezheti a házastársa által tartott tükörben” – fogalmazott Beneda Attila, család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár. Idén a kormány által kezdeményezett Családok éve programsorozathoz is kapcsolódik a házasság hete mozgalom. A politikus elmondta: a kiemelt rendezvények azt hivatottak felmutatni, hogy családban élni jó, és ha az emberek a házassági szövetségen keresztül kapcsolódnak egymáshoz, sokkal erősebb a társadalom szövete is. Az életre szóló kapcsolatokban pedig több gyermek születik, biztosítva a nemzet jövőjét.

Családi kedvezmények
Mint mondta, részben a kormány család- és népesedéspolitikájának köszönhetően 2016-ban húszéves trend dőlt meg, hiszen az azt megelőző két évtizedben nem kötöttek annyian házasságot, mint akkor. „Ez nagyjából 50 ezer párt jelent, és ez a szám 2017-ben sem csökkent” – jegyezte meg. A statisztikai adatok kedvező változása a helyettes államtitkár szerint a családtámogatásokkal is összefügg: a fiatal házasok házastársi adókedvezménye két éven át havi 5000 forinttal csökkenti a családi kassza terhelését. „Ezt az adókedvezményt a kezdeti 20 ezer igénylőhöz képest tavaly szintén 50 ezren vették igénybe. A családiotthon-teremtési kedvezmény pedig azt szolgálja, hogy a lakhely valódi otthon lehessen, vagyis a családok könnyebben tudnak új vagy nagyobb otthonhoz jutni. Ezt a fajta támogatást több mint 60 ezer család vette eddig igénybe, a bankok összesen 180 milliárd forintot folyósítottak erre a célra, a családok pedig több mint tízezer gyermeket vállaltak előre, számítva a támaszra, amit a kedvezmény jelent.”

Beneda Attila említést tett arról a felsőoktatásban részt vevő fiatalok körében végzett kutatásról is, amelyből kiderült: a fiatalok saját maguk házasodási kedvéről alkotott képe nem tükrözi valós szándékaikat. „Ha azt kérdezték tőlük, hogy a fiatalok a mai világban szerintük akarnak-e házasságot kötni, úgy vélték: nem igazán. Ha viszont azt kérdezték, te akarsz-e házasságot kötni, több mint 90 százalékban a fiatal férfiak is azt válaszolták, hogy házasságban szeretnék leélni az életüket.”

Büszke férfiak
Az elmúlt években nemcsak a házasságkötések száma nőtt, hanem a párkapcsolatok minőségének jobbítása iránti igény is – erről már Török Szabolcs család- és párterapeuta, pszichoterapeuta szakorvos, a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet docense beszélt. „A párokkal folytatott beszélgetésekből az derül ki, hogy egy társaságban egyre kevésbé jelent szégyellni- vagy elhallgatnivaló dolgot, ha egy pár párterapeutához fordul. Igaz, még mindig a nők a kezdeményezőbbek, de gyakran a férfiak is egyfajta büszkeséggel vannak jelen a párkapcsolati konzultáción: nemcsak macsóként, de figyelmes, gondoskodó, a kapcsolat érzelmi oldalára is hangsúlyt fektető módon. Időt, energiát, pénzt szánva és segítséget kérve a kapcsolat kibontásához és az észlelt akadályok elhárításához.”

Felkészülés az első babára
Nemcsak a terápia, de a megelőző és ismeretterjesztő formák iránt is megnőtt az igény – tette hozzá a szakember. Mint mondta, ma már vannak olyan kiscsoportos foglalkozások, amelyek az első gyermek születésére készítik fel a házaspárokat. „Ez sokat segíthet abban, hogy ezt az örömteli, mégis megrázó élményt stabilan élhesse meg a házaspár. Egyre többen megfogalmazzák azt is, hogy nemcsak saját magukért szeretnének dolgozni a kapcsolatukon, hanem gondolnak a gyermekeikre, a rájuk bízottakra is; arra, hogy milyen mintát nyújtanak nekik.”

Sebek gyógyulhatnak
Török Szabolcs beszélt arról is, hogy a házasság, mint életforma a házasfelek egyéni fejlődését is segíti. „Gyermekkorunkban a szüleink, felnőttként a házastársunk a legszorosabb érzelmi kötődésünk. Mindazok a fájdalmak, sebek, amelyeket egy korábbi, meghatározó kapcsolatban szenvedtünk el, egy következő, fontos kapcsolatban enyhülhetnek vagy gyógyulhatnak be.”

Lustaság és tartás
Éltető sodrásban – a házasság hete idei mottója kapcsán Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke diákkori élményét osztotta meg. Mint mondta, prefektusuk diáktársaival együtt rendszeresen elvitte csónakázni, és mivel tudta, mennyire hajlamosak ellustulni, mindig sodrásnak felfelé vitt az útjuk. „A lusta és fáradt ember sodródik, a jó tartású ember viszont az árral szemben halad. Ez igaz társadalmunkra is” – fogalmazott.

Párbeszéd és kölcsönös megbecsülés
„Mit tehetünk azért, hogy éltető legyen a sodrás korunkban?” – tette fel a kérdést az egyházi elöljáró. „Aki a házasság hetén családról, házasságról szólhat, segíthet a hamis ideológiák hatása alól kikerülni és tiszta forrásból meríteni.” A püspök szerint a házasság hete alkalom a házasságok megnyílására a társadalom felé, és fordítva. „Nagy szükség van rá, hogy a házasságok ne izolálódjanak a társadalomtól, és a társadalom ne vegye semmibe a hagyományos házasságot, pontosabban: az házasságot, ami értékálló.” A püspök arra is felhívta a figyelmet, hogy a házasság hete a párbeszéd hete, amelybe azokat is érdemes bevonni, akiknek nem sikerült a házassága, hiszen egykor ők is boldog házasságra vágytak. „Éltető az is, ha nem nézzük le egymást” – fogalmazott.

Egyensúlyban
Bíró László hangsúlyozta: a házasság jövőbe tekintő intézmény, az egészséges családokon múlik a társadalom egészsége. Figyelmeztetett arra is, hogy az ember test, lélek, szellem egységében értelmezhető, és csak ezzel számolva élhet teljes életet. A középpontban neki és nem a profitnak kell állnia – ez az alapelv pedig segít a családi élet és a munka helyes arányának megtalálásában is. „Az individualizmus korában emlékeztetnünk kell magunkat arra is, hogy ne csak a saját javainkért küzdjünk, de figyeljünk a közjóra is, hiszen a kettő egyensúlya mindannyiunk érdeke.”

Emberen túli segítség
Az idei házasság hete nyitó istentiszteletére február 11-én, vasárnap kerül sor a veszprémi református újtemplomban délelőtt fél 10-től. Az igehirdető, Steinbach József dunántúli református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke elmondta: az istentiszteleten az Ige üzenetére ráfelelve a házasság hete idei arcai osztják meg személyes bizonyságtételüket a házasságban tapasztalt áldásokról. „A Zámbori Soma – Fazekas Rita házaspár bemutatkozásukban úgy vallanak magukról: a házasság Jézus Krisztus nélkül ügyes diplomácia. Szabó Lőrinc még keményebben fogalmaz: két önzés titkos párbaja. Ebből is látszik: a házasság csodálatos dolog, de nagyon nehéz műfaj. Kell hozzá segítség, emberi és emberen túli: az élő Istené. Ezért készítjük fel a jegyespárokat a házasságra, ezért imádkozunk értük, és kérjük közös életükre Isten áldását, ami mindenre elégséges.”

„Mindent eltűr”
Hogy mit is jelent pontosan Isten áldásával élni, azt Jézus Krisztus személye világítja meg – fejtegette az egyházvezető. „A Példabeszédek könyve 3. fejezetének 3. igeverse így figyelmeztet: a szeretet és hűség ne hagyjon el téged. Itt a szeretet nem a mi gyarló, önző szeretetünket jelenti, hanem Jézus Krisztus megváltó szeretetéről van szó, amelyről a szeretethimnuszban azt olvassuk: mindent eltűr, mindent elfedez és soha el nem múlik. A mai világban mit tűrünk el? Nagyon keveset. Azonnal elmúlik a szeretetünk, ha a másik nem úgy táncol, ahogy mi fütyülünk. A legintimebb, legszentebb közösségben, a házasság és a család közösségében viszont megélhetjük azt a csodát, mit jelent bízni az Úrban és a ránk bízottakban: hitvestársunkban, gyermekeinkben, rajtuk keresztül pedig másokban is.”

Ami összeköt
Steinbach József személyes vallomással zárta gondolatait: mint mondta, harminc éve házasságban élő emberként ma még szebbnek látja feleségét, mint megismerkedésükkor, pedig akkor is lenyűgözte. Elárulta: bár a Mennyben az ember nem fog házasodni, hiszi, hogy aki a földi életben fontossá vált számunkra, az az üdvösségben is az lesz.

Menő és felemelő
Hollywood „szívtipróinak” magyar hangja, Zámbori Soma színművész és Fazekas Rita mediátor, aki közvetít, egyeztet, közbenjár, békéltet munkája során – a házasság hete idei házaspár arca rendhagyó módon, egymást meginterjúvolva vallottak arról, miért vállalták, hogy ezúttal ők legyenek a házasság nagykövetei. Mint mondták, nemcsak a házasságban élőknek, de a fiataloknak, a még egyedülállóknak és a párkapcsolatban élőknek is szeretnének üzenni: „jó házasságban élni menő, egymásnak szárnyakat adni pedig felemelő”.

Az igen legyen igen
„A házasság ajándék, Isten szerint a legszentebb kapcsolat férfi és nő között. Szövetség, amelyben megharcolunk egymásért, és időnként saját magunkért is egymással” – fogalmazott Fazekas Rita. Hozzátette: idén válnak nagykorúvá házasságukban, 18 év elteltével pedig sokkal jobban, mélyebben szeretik egymást, mint az igen kimondásakor. „Már többet éltünk együtt, mint külön” – vette át a szót férje. „A döntés, amit meghoztunk, végiggondolt döntés volt, a kimondott igen pedig valóban igent jelentett.

Éltető sodrásban
A házasság hete idei mottóját választó házaspár elmondta: azért az Éltető sodrásban fejezi ki a házasságról alkotott képüket, mert három gyermekükkel lendületes, logisztikát igénylő életet élnek, amelyben egyenként és házaspári identitásukban is folyamatosan ki vannak téve a fejlődés lehetőségének, közben egymást is csiszolva. De a sodrás azért éltető, mert házassági szövetségük valójában hármas kötelék: harmadik tagja az élő Isten.

Több mint kettő
Házassági szövetségük Isten ajándéka, alapja pedig a szeretet, a szerelem és a döntés – vallotta meg Zámbori Soma. „Újra és újra hálával gondolok arra, hogy a feleségemnek tudhatlak téged” – fordult élete párjához. Fazekas Rita azt mondta: számára házassága biztonságot nyújt és harmóniát teremt, olyan közeget hozva létre, amelyben családjuk minden tagja feltöltődhet. „Számunkra egy meg egy több, mint kettő” – írta le a képletet.

Egymástól tanulnak
A házaspár beszélt arról is, mit tanultak az eltelt évek alatt egymástól. Zámbori Soma azt mondta, felesége mellett megtanult úgy tükörbe nézni, hogy az érdekeit a másik érdekei mögé helyezze. „Ritus példáját követve elfogadóbbnak, szelídebbnek, diszkrétebbnek kellene lennem. Mellette tanulom az érzelmi intelligenciát is.”

Felesége azt mondta: ráébredt, hogy többször kell megbocsátania és bocsánatot kérnie. „Nekem a büszkeségemet kell többször levetni. Régen azt gondoltam, fejlett, erős az igazságérzetem, és ezt jól meg is mondtam Somának. Aztán eltelt jó pár év, kellett hozzá némi mediátorként gyűjtött tapasztalat is, hogy felismerjem: minden kapcsolat résztvevőjének megvan a maga igazsága, ezért is fontos, hogy tudjunk együtt, egymás szükségleteiről beszélgetni, ezzel pedig megteremteni a békét közös szövetségünkben.”

Fele(ség)
Zámbori Soma egy történettel zárta a beszélgetést. „Nyolc-tíz éve voltunk házasok, amikor megértettem, mit is jelent az a szó, hogy feleség. Nehéz időszakot éltünk át, két gyermekünk már megszületett. Akkoriban úgy gondolkodtam, hogy a legfontosabb, hogy biztonságot adjak a családomnak. Ezért előfordult, hogy 14-18 órát is dolgoztam egy nap, késő éjjel értem haza, és hajnalban keltem. Egyszer csak lefekvés előtt Ritus kisírt szemmel, könnyek nélkül, száraz és szomjas lélekkel elém állt, és bemutatkozott: Fazekas Rita vagyok, a feleséged. Nem az egyharmadságod vagy egynegyedséged, ezért többel és kevesebbel sem érem be. Ekkor értettem meg, mit jelent, hogy van egy másik felem, aki kiegészít, és akit én is kiegészíthetek.”

A házasság hete idén február 11. és 18., vasárnap közé esik. A központilag szervezett programok fővédnöke Hercegh Anita, a köztársasági elnök felesége. A rendezvénysorozat részletes programját itt olvashatja.

Jakus Ágnes

Képek: Füle Tamás

Kapcsolódó cikkünk:
Amikor életükben először találkoztak, azonnal kölcsönös vonzalom ébredt bennük egymás iránt. Ismeretlenül is kíváncsiak voltak a másikra, érdeklődésük pedig tizennyolc évnyi házasságban töltött idő után sem lanyhult. Azt mondják: a szerelem őrlángja mindmáig megvan, és néha egy kis tangóval vagy vitorlázással tekernek rajta. Fényénél pedig kirajzolódik mindaz, ami valóban felnőtté érlelte – nemcsak őket, de a legszentebb szövetséget is, amit ember emberrel köthet.
A szerelem őrlángja