Hét dunamelléki kirándulástipp a nyárra

Itt a nyár, mi pedig összeszedünk olvasóinak néhány igazán dunamelléki református tippet, amely nemcsak a pihenést, hanem a lelki feltöltődést is segítheti a következő hetekben. Az erdei református kápolnától a „kipróbálható” keresztelőkancsóig, a dinólábnyomtól a hangversenyekig válogattunk. Földrajzilag is sokszínű az összeállításunk: Garától Mátraházáig, Taliándörögdtől Sukoróig repítjük Önöket képzeletben. 

Erdőszéli titokzatos kápolna Gara és Vaskút között
Ha igazi református kuriózumra vágyik valaki egy nyári túrával egybekötve, kár kihagyni Gara és Vaskút között az erdőben található református kápolnát. Az épület bontott vályogtéglából épült épp harminc évvel ezelőtt. Tetején csillag, egyik ablaka pedig keresztet formáz. A garai gyülekezet a rendszerváltás után egy meteorológiai állomást kapott vissza az államtól kárpótlásként, amelynek a helyén felépülhetett a kápolna az akkori lelkész, Fekete Ágnes kezdeményezésére.

Akkoriban ez fiatalok nyári táborhelye volt, részben azért épült a kápolna, hogy ne kelljen a faluig menni, amikor lelkialkalmat tartanak. A kápolnát lelkes helyi fiatalok építették szakemberek támogatásával. Néhány évvel ezelőtt pedig az ő gyermekeik újították fel. Tartottak már benne esküvőt és keresztelőt is. A kápolna ajtaja ma is bárki előtt nyitva áll.

A kápolna pontos helye: N 46° 4,089' - E 18° 58,573'. Száraz időben kerékpárral is megközelíthető. Mivel a földút nehezen járható, autóval még száraz időben sem érdemes próbálkozni.

A közelben elrejtettek egy úgynevezett geoládát is, amelyet némi keresgélés után bárki megtalálhat. A láda oldalán pontos leírás található arról, merre érdemes keresni a kápolnát, és hol érdemes parkolni.

Mennyei ízek a Művészetek Völgye LéleKzet Református Udvarában
Isten ölelésében elidőzve mennyei ízeket is kóstolhatnak az érdeklődők idén a taliándörögdi LéleKzet Református Udvarban, a Művészetek Völgyében július 19. és 28. között. Az udvar „nem a kapolcsi nyüzsiben van” – ahogy Szabó György udvargazda fogalmaz –, hanem a szomszédos Taliándörögdön vehetjük feltöltődésképpen ezt a nagy „léleKzetet”. Az udvar egy Isten tempójában rezdülő világ, melyre mindig oly nagyon vágyunk. Ide betérve változatos programok – bábszínház, koncert, monodráma és ötállomásos imaséta – várnak ránk.

Ez utóbbi a bibliai történeteken visz keresztül, a teremtés kézművessátrából indulva a céltévesztés sátrán át a megváltáséhoz vezet, majd onnan az áthallások zenekuckóba juthat a türelmes érdeklődő, míg végül elérkezik a mennyei ízekig. Az udvar közepe olyan büfé, ahol a betérő szódát és szörpöt kap.


Kép: Füle Tamás

„Itt a mennyország előízét szeretnénk éreztetni a vendégeinkkel. Hogy milyen ez, arról több bibliai kép is van, a legszebben asztalközösségként írja le a mennyek országát Jézus” – magyarázza az udvargazda. A Református Udvar a fesztiválmisszió útjait keresi. „Kísérletezünk, hogyan lehet elmondani az evangélium üzenetét annak, aki távol van az egyháztól.” Persze az is céljuk, hogy a fesztiválon résztvevő reformátusok otthonra és ismerősökre találjanak a náluk. Lesznek kifejezetten igei programok is, az ,,Élő Ige” műhely mindennap más műfajban közelít a Biblia szövegéhez, vasárnap pedig istentiszteletet tartanak a református templomban. Ez a helyi gyülekezetnek is nagy élmény, mert a szórványközösség temploma ilyenkor megtelik vendégekkel.

Pusztatemplom földes padlózattal Kunpusztán
Kerekegyháza-Kunpusztán található a Dunamellék egyik legkülönlegesebb temploma. Ez az egyetlen olyan református pusztatemplom, amely mellett nincsenek lakóházak, sem épületek, és a padok alatt nem fapallók, beton, díszkő van, hanem a puszta föld. A templombelsőt előzetes egyeztetés alapján lehet megnézni, de ha hirtelen az ötlet, akkor akár csak körbesétálni is élmény egy gyönyörű nyári naplementében.

A templomot 1901-ben kezdték építeni, a következő évre el is készült, a helyiek által készített vályogtéglákból. Az építését még Baksay Sándor dunamelléki püspök kezdeményezte, mint a közeli Kunszentmiklós lelkésze, akkor ugyanis ahhoz a gyülekezethez tartozott a kunpusztai népes tanyavilág. A templomot építtető néhai egyházvezető emlékét büszkén őrzik a Kerekegyháza–Fülöpháza–Kunpuszta–Kunbaracsi Református Társegyházközség tagjai. Nemcsak emlékeznek az egykori püspökre, de forgatják is a műveit. Éppen tíz éve, hogy irodalmi-zenés áhítatot rendeznek a református lelkész, író, műfordító, templomépítő emlékére. Ekkor a gyülekezet lelkésze, Kenyeresné Téglási Anna lelkipásztor hirdet Igét, és felolvasnak Baksay Sándor írásaiból. Ezúttal például a szüretről, az aratásról, a nyomtatásról, az asszonyi munkákról és a táncról. Az idei alkalom június 28-án pénteken 18:30-kor kezdődik. Felolvas majd Gy. Szabó András budapesti előadóművész, és fellép a Három Gál citerás formáció Kunszentmiklósról. A zenés áhítat után a templom előtt szeretetvendégség lesz.


Kép: Braunitzerné Beliczai Tamara

A templom körül tavasztól őszig jellemzően szombaton van élet, sokszor tartanak itt például esküvőket, hétvégén akár nyitott templomajtót is el lehet csípni.

(Pontos koordináták: 46.93266° N 19.41939° E - a templom a programon kívül előzetes egyeztetés alapján látogatható. Bővebb infó: kenyerestibor.dr@freemail.hu)

Nyáresti koncertek a sukorói templomban
Ha nyár, akkor szívesen húzódunk vízpart mellé. Kedvelt hazai tavunk a Velencei-tó. Amikor strandolás utáni lelki, szellemi feltöltődésre is vágyunk, érdemes felkeresni Sukorót. Nyáron itt több szombat estén is komolyzenei koncertet tartanak a református templomban. Kardos Ábel lelkész azt mondja, általában teltházasak ezek az alkalmak, amelyeket tudatosan nem zenés áhítatnak, hanem világiasabban hangversenynek neveznek. Még ennél is tudatosabb a művek választása és a zenei darabok felvezetése, hiszen közben elhangoznak hitvalló gondolatok is a hangversenysorozat szakmai vezetőjétől, Szabó Balázstól. Kardos Ábel elmesélte, hogy vannak olyan gyülekezeti tagjaik, akik először egy-egy ilyen hangversenyen lépték át a sukorói templom küszöbét. Az idei program:

  • 2024. július 6., szombat 19 óra: a Musica Historica Régizene Együttes hangversenye (művészeti vezető: Csörsz Rumen István)
     
  • 2024. július 20., szombat 19 óra: Zétényi Tamás gordonkaművész szólóestje Bach, Kodály és Ligeti György műveiből
     
  • 2024. augusztus 3., szombat 19 óra: a Tritonus Gitártrió hangversenye (Molnár Levente, Szurgyi Gergely, Varga Bálint)
     
  • 2024. augusztus 20., szombat, 18 óra: a Savaria Barokk Zenekar adja elő Antonio Caldara: Szent István, Magyarország első királya c. óratóriumát


Kép: Füle Tamás

A koncertek ingyenesek és népszerűek, így érdemes időben érkezni.

A környéken nyaralók jó, ha tudják: a sukorói református templomban egyébként minden vasárnap délelőtt 10 órakor kezdődnek az istentiszteletek.

Kecskeméti Ráday Múzeum: vízcseppek, dinólábnyom és egy püspök Bibliája
Egy keresztelőkancsó másolatából cseppenthetnek vizet egymás fejére a kecskeméti Ráday Múzeum látogatói. A hűvös múzeumi terekben megismerhető a dunamelléki reformátusok sok évszázados hagyománya: látható itt a török hódoltság idején készült úrasztali terítő például Tiszakécskéről és régi úrvacsorai kelyhek a 17. századból, amelyeket kecskeméti mesterek készítettek. A Ráday Múzeumnak saját ötvösműhelye és ötvös szakembere is van, aki nemcsak felújít, hanem az érdeklőknek előadásokat, foglalkozásokat is tart. A múzeumban megismerhetők a református templomok tipikus berendezési tárgyai: úrasztala, szószék, padelők, festett famennyezetek, perselyek és a már említett klenódiumok.

A Múzeumok Éjszakáján, június 22-én nyílik meg időszaki tárlatuk a tíz éve elhunyt Tóth Károly dunamelléki püspök emlékére. Látható például a püspök Bibliája, amelyben azokat az igehelyet, amelyekről prédikált, külön megjelölte dátummal, helyszínnel – osztotta meg a Parókia portállal Fogarasi Zsuzsa, a múzeum igazgatója. Ezen az estén 22 óráig várják programokkal az érdeklődőket: lesz bábos játszóház gyerekeknek, A kőlevest elő is adják a Báron Bábos Műhely tagjai. A Ráday Múzeumban megismerhető Muraközy János élete és festészete, és van itt egy ásványgyűjtemény is, ahol őslénytani leletek láthatók: például egy dinoszaurusz lábnyoma, mamutcsontok és borostyánba zárt rovarok. A Múzeumok Éjszakáján ásványokhoz fűződő tévhiteket oszlatnak el, és lesz huszárbemutató is. Bővebben itt olvashatnak a programokról.

A múzeum keddtől vasárnapig 10-18 óra között látogatható nyáron is. Bővebb információ a honlapjukon és a Facebookon érhető el.

Drávaiványi: sellő a református templomban
Az Ormánságban nem ritkák a gyönyörű, festett mennyezetkazettás templomok. Kiemelkedő, igazán különleges ritkaság található a Drávaiványi későbarokk stílusban épült templomban, az itteni 167 kazetta egyikén ugyanis halfarkú női sellő látható, aki mindkét kezében kardot tart. A mennyezetkazetták középpontjában pedig egy napot stilizáló úgynevezett királykazetta látható, amely őrzi az 1792-es dátumot, ekkor épült a templom és készültek a lenyűgöző festett kazetták.


Kép: Füle Tamás

Ajánljuk a templomlátogatást kerékpáros turistáknak, és baranyai autós kirándulás során is érdemes útba ejteni.

Drávaiványi református templomában minden vasárnap 9:30-kor kezdődik az istentisztelet. Aki más időpontban nézné meg a templomot, Györgyeiné Berta Barbara gondnokot hívhatja a +36 20 221 2291-es telefonszámon.

Nyáron is irány a Mátra
A Mátrába nemcsak télen, síelni érdemes menni! Fent három-négy fokkal hűvösebb van, mint Gyöngyösön, így akár a hűvösebb idő miatt is érdemes pár napot ide tervezni a szabadság idejére. Budapesttől csak 80 kilométer, a tengerszinttől pedig 670 méter magasság! Szállásnak pedig ott a Dunamelléki Református Egyházkerület tulajdonában lévő Mátraházi Református Üdülő, ahova jellemzően gyülekezeti csoportok érkeznek, de egyéni utazókat is várnak. Csoportoknak nyárra egyetlen szabad hétvége van még: augusztusban 8. és 11. között, viszont a nyár minden napjára van még egy-két üres szoba, amikor egyéni utazók, családok megpihenhetnek Mátraházán. A református vendégeket kedvezményes árral várják.

Gyalogtúránkon az üdülőtől a sárga körrel jelzett kis ösvényen haladva a Gyökeres-forrásnál csendesedhetünk el, a sárga sáv, vagy a sárga és a piros kör jelzéseket követve pedig a Mátrafüredhez közeli Rákóczi-forrás hűs, tiszta vizét kóstolhatjuk. A Kékestető kilátójáról tiszta időben messze ellátva gyönyörködhetünk a vidékben.

A Mátraházi Üdülőben vasárnaponként az ott pihenő csoportok tartanak istentisztelet, hogy ezek hány órakor kezdődnek és külsősök látogathatják-e az alkalmat, arról indulás előtt a +36 30 205 8568-as telefonszámon érdemes érdeklődni.

Bővebb információ kapható a Mátraháza Református Üdülő Facebook-oldalán.

+1: Kákicsi Ifjúsági Ház
És ha már református szálláshelyek: az ormánsági Kákicson a közelmúltban nyílt ifjúsági szálláshely, melyről bővebben itt írtunk.


Kép: Füle Tamás

Hogy hová jut el végül, az már csak az olvasón múlik! Tartalmas nyarat kívánunk!