Imádsággal és adománnyal is segíthetünk

A kárpátaljai magyar férfiak is hadkötelesek, mások viszont azért maradnak a háború sújtotta Ukrajnában, hogy megóvják házaikat a fosztogatásoktól. Összeállításunkban a kárpátaljai magyarság jelenlegi helyzetéről és a segítségnyújtás módjairól is olvashatnak.

Az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül lehet támogatni a Magyar Református Szeretetszolgálat munkáját.
Azok, akik közvetlen utalással segítenének, a CIB Banknál vezetett folyószámlára küldhetnek felajánlást: 
CIB 10702019-85008898-51100005 
(A közlemény rovatba kérik beírni: Nemzeti Összefogás.)

Az 1358-as adományvonal felhívásával vagy SMS-küldéssel 500 Ft-tal támogathatjuk a szeretetszolgálat jelenlegi munkáját. 

 

A kárpátaljai magyarok helyzete
A magyar határtól pár kilométerre, a kárpátaljai Beregszászon él a háború sújtotta Ukrajna legnagyobb magyar közössége, több mint tizenkétezer ember. Legtöbbjük az anyaországi magyarokhoz képest elképesztően kevés pénzből tengődik. Sokuknak 1000 hrivnya (kb. 12E Ft) a havi bevételük, melyből segítség nélkül megélni szinte lehetetlen. A nemzeti valuta, a hrivnya leértékelődése és erős ingadozása miatt jelentősen emelkedtek az árak, ami nehéz helyzetbe hozta az egyre inkább elszegényedő lakosságot. Különösen az egyéb jövedelemmel nem rendelkező, városi segélyezettek és a nyugdíjasok kerültek bizonytalan helyzetbe. Sok a magatehetetlen, egyedülálló, beteg, idős ember, a gyógyszerek pedig nagyon drágák, a rezsi kifizetése után lehetetlen ruhát, cipőt venniük. Sok kisgyermek is éhezik. A kárpátaljaiak 80 százaléka szegénységi küszöb alatt, a jelentős létszámú cigány kisebbség pedig nyomorban él.

Magyarokat is besoroznak
Ukrajna Magyarországgal határos régiójában a kelet-ukrajnai harcok kezdete óta folyamatosan folyik a hadseregbe sorozás. A behívók elől már ezrével menekültek el a magyar nemzetiségű férfiak nagyrészt Magyarországra, ez komoly megélhetési gondot jelent az otthon maradóknak. Azok a családok sincsenek jobb helyzetben, ahol a férfiak katonai szolgálatot teljesítenek – a nagyrészt a 128-as számú dandárban harcoló magyar nemzetiségű katonák ukrán társaikkal együtt többnyire akkor mehetnek haza a frontról, ha ugyanonnan biztosítható is az utánpótlásuk.

A 44 milliós Ukrajna lakosságának 78 százaléka ukrán, 17 százaléka orosz. A 2014-es kijevi, Majdan téri tüntetéssorozat február 18-án erőszakba torkollott, és több mint százan vesztették életüket, amikor az oroszbarát ukrán kormány ellen demonstrálók összecsaptak a rendőrökkel. A megmozdulás végül elérte Viktor Janukovics elnök leváltását, ezért sokan hősökként emlékeznek az áldozatokra. A helyi magyarság azonban úgy értékeli a Majdan téri eseményeket, hogy ha azok nem lettek volna, a fiaiknak és a férjeiknek sem kellene most a háborúban harcolnia.

A 18 és 60 év közötti férfiak mostanra nem hagyhatják el az országot akkor sem, ha kettős állampolgárok. Még akik átjöhetnének, sokan azok közül is maradnak, mert tartanak tőle, hogy kifosztanák hátrahagyott otthonaikat. A harcoknak már magyar halálos áldozatai is vannak. 

Segítség a bajbajutottaknak
Miközben saját helyzetük is bizonytalan, egyes kárpátaljai református gyülekezetek többek között szállással, adománygyűjtéssel, valamint az adományok szétosztásával segítik a háború elől menekülőket. A Magyar Református Szeretetszolgálat szintén elsők között mozgósította munkatársait és önkénteseit, hogy azonnal segítséget nyújthasson a fegyveres harcoktól szenvedők számára. Már csütörtök kora reggel útnak indította első élelmiszersegélyét az ukrán-magyar határ felé a karitatív szervezet, azóta pedig több mint 10 tonna tartósélelmiszert juttattak célba az MRSZ munkatársai közel 8 millió forint értékben.

Csütörtök délutántól kezdve folyamatosan fogadják a menekülőket a fővárosban a Nyugati pályaudvaron, valamint a debreceni vasútállomáson. Az MRSZ munkatársai többek között segítenek összekötni az érkezőket a szállítási szolgálatot vállaló önkéntesekkel, valamint szükség esetén átmeneti szálláshelyre juttatják el a menekülőket – ezzel a lehetőséggel már közel százan éltek a háború első két napjában.

A Magyar Református Szeretetszolgálat péntek óta a határon is jelen van segítőivel: Záhonyban fogadják az Ukrajnából menekülőket, számukra a helyszínen élelmet, teát és ivóvizet biztosítanak, segítenek a tolmácsolásban, valamint elszállítják a közelben lévő menedékhelyekre vagy tömegközlekedési csomópontokra az érkezőket. Záhony mellett a beregsurányi és lónyai határátkelőhelyen is szolgálatot vállalt már az MRSZ egy-egy csapata, a határközeli gelénesi raktárba pedig folyamatosan érkeznek a segélycsomagok az ország több pontjáról, hogy bármelyik pillanatban indulásra készen álljanak a határ felé a Szeretetszolgálat újabb adományokat szállító járművei.

Így segíthetünk
A szervezet ezzel párhuzamosan országos adománygyűjtésbe kezdett a rászorulók megsegítésére. Az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül lehet támogatni a Magyar Református Szeretetszolgálat munkáját. Azok, akik közvetlen utalással segítenének, a CIB Banknál vezetett folyószámlára küldhetnek felajánlást: CIB 10702019-85008898-51100005 (A közlemény rovatba kérik beírni: Nemzeti Összefogás). Az adománygyűjtés meghirdetése óta már több mint 24 millió forint érkezett be a Magyar Református Szeretetszolgálathoz.

Az 1358-as adományvonal felhívásával vagy SMS-küldéssel 500 Ft-tal is támogathatjuk a szeretetszolgálat jelenlegi munkáját. Akármelyik módját is választjuk az adakozásnak, a rászorulókat pénzadománnyal támogathatjuk a leggyorsabban. A befolyt összegekből a határon túlra eljuttatott adományok összegyűjtését, a menekültek fogadását, elszállásolását segítjük.

Tárgyi felajánlás
Az Ukrajnából menekülők számára a budapesti Nyugati pályaudvaron és a záhonyi vasútállomáson is segítséget nyújtanak. Tárgyi adományainkat a pályaudvarokon található segítségnyújtó pontokon is átadhatjuk. Kérik, hogy mielőtt bárki útnak indul, jelezze szándékát a karpataljaert@jobbadni.hu e-mail címen. A szeretetszolgálat adminisztrációs kollégái informálni fogják arról, melyik időszakban jelentené a legnagyobb segítséget adománya. A pályaudvarokra elsősorban előrecsomagolt kis élelmiszercsomagokat, kisméretű higiénés termékeket és takarókat várnak.

Az MRSZ adományaink nagy részét központi raktáraiban tudja fogadni minden nap 8 és 20 óra között. Kérik, hogy az adományok leadása előtt szándékát ez esetben is jelezze a karpataljaert@jobbadni.hu e-mail címre.

A központi raktárak elérhetőségei:

 Budapest: 1151 Budapest, Harsányi Kálmán utca 83.
 Debrecen-Ebes: 4211 Ebes, Hrsz. 625/31.
 a határhoz közel, Gelénes: 4935 Gelénes, Kossuth Lajos út 20.

Az alábbi adományokra van szükség: tartós élelmiszer (olaj, liszt, cukor, száraztészta, tartós kenyér, kávé, tea, melegétel-konzerv, instant leves, löncshús és májkonzervek, tészta, édesség), félliteres ásványvíz, vitamin, higiéniés termékek (fogkefe, fogkrém, tusfürdő), pelenka, tisztasági és intimbetét, pokrócok, takarók, kicsi gyerekeknek (0-5 éves) ruha és cipő, bébiétel, tápszer.

Szállásfelajánlás
Az MRSZ és a Magyarországi Református Egyház saját szálláshelyei is üzemelnek, azonban az egyre több menekült miatt nagy segítség, ha valaki szálláshelyet ajánl fel. Szintén karpataljaert@jobbadni.hu e-mail címen várják azoknak a felajánlásait, akik otthonukba fogadnának egy-egy embert vagy családot. Akik a személyszállításban segítenének, szintén a munkatársak által éjjel-nappal figyelt e-mail címen jelentkezhetnek.

Az MRSZ munkatársai Záhonyban és a Nyugati pályaudvaron is helyt állnak, azonban kérik, a tárgyi adományokat előzetes bejelentkezés után, mindenképpen a raktárakban adják le a felajánlók!

Reggel 8 és éjjel 1 óra között hívható az MRSZ zöldszáma is (+36 80 296844), amelyen mind a menedékkérők, mind az adományozók jelentkezhetnek, érdeklődhetnek.

Önkéntesség
Az MRSZ-hez az alábbi feladatokra jelentkezhet bárki önkéntesnek: rakodás (nehéz fizikai munka)/ tolmácsolás/ szállítási feladatok/ segítő ponton önkéntes munka /szálláslehetőség felajánlása /egészségügyi vagy pszichológiai segítség. Ha szeretne önkéntesként csatlakozni a Szeretetszolgálat munkájához, ennek az űrlapnak a kitöltésével jelentkezhet kollégáiknál, akik szükség esetén keresni fogják.

Közbenjáró imádság
A tárgyi és pénzbeli adományok mellett legalább ilyen fontos az imádság is. Egyéni és gyülekezeti közösségben is közbenjárhatunk a háborúban érintett embertársainkért, a békéért, a helyreállásért.

 

 

 

 

Czövek Tamás, a Gazdagréti Református Gyülekezet tagja és a Magyar Református Szeretetszolgálat beszámolója alapján

Képek: Mohai Balázs/ MTI