Iskolába kerül az iskola

A pécsi refiben az új tanév kezdetén letették egy háromezer négyzetméter alapterületű iskolaépület alapkövét, 2019 szeptemberében már az új épületben tanulhatnak a gyerekek.

A pécsi reformátusok működtetik a város legkeresettebb óvodáját, valamint az oktatás élvonalába tartozó általános iskolát és gimnáziumot is.


Az iskola iskolába kerül – fogalmazott a Parókia portálnak Kádár Péter, a Pécsi Református Kollégium főigazgatója a városi tanévnyitón. – A most letett alapkő helyén egy már létező iskola kap új otthont. Az általános iskolás diákjaink hosszú évek óta raktárépületekből átalakított szükségtermekben tanulnak. Nemsokára azonban a 21. századi igényekhez méltó környezetbe kerülhet jól működő intézményünk.

A pécsi reformátusok egy EFOP pályázatnak köszönhetően 1,3 milliárd forintot fordíthatnak az új szárny felépítésére. – Az épületben helyet kaphat egy komoly természettudományi labor, szaktantermek, szertárak, korszerű tornaterem, valamint tágas közösségi tér modul falakkal, ami méltó helyszíne lehet az iskolai és egyházi ünnepségeknek is – tette hozzá Kádár Péter.

A református általános iskola az országos kompetenciamérések szerint az első öt százalékban foglal helyet, a Pécsi Református Kollégium pedig egyre jelentősebb szerepet tölt be a baranyai oktatás vérkeringésében – tudtuk meg a főigazgatótól. – A keresztyén nevelés több évszázados hagyományra tekint vissza, amelynek eredményeit a történelem már igazolta. Azt tapasztaljuk, hogy egyre növekszik az igény az egyházi iskolák iránt, ez azt mutatja számunkra, hogy a keresztyén nevelés többlete sokak számára fontos. A gyermeket nemcsak kognitív oldalról fejlesztjük, hanem a lelküket is tápláljuk. Az érzelmi fejlesztés nem luxus, hiszen visszacsatornázódik az értelmi fejlesztésbe, ezért is képezi a református nevelés gerincét.

Az ünnepélyes tanévnyitón és az alapkőletételi ünnepségen Hoppál Péter pécsi presbiter, kulturális államtitkár arról beszélt, hogy a kormány számos módon járul hozzá a gyermekek hatékonyabb oktatásához, ezzel európai és világszinten is egyedülálló módon támogatja a családokat. Szólt arról is, hogy a Pécsi Református Kollégium nyerte el a legnagyobb támogatási összeget az egyházi fenntartók számára kiírt mintegy 15 milliárdos iskolafejlesztési keretből.

A reformáció 500. évfordulója alkalmából a kollégium sportcsarnokában tartották meg a pécsi köznevelési intézmények közös városi tanévnyitó ünnepségét, ahol Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, az egyház zsinatának lelkészi elnöke hirdetett igét. Az ünnepség végén az udvaron elelyezték az új iskola alapkövét, az időkapszulában a gyerekek üzenetével.

Kép és szöveg: Fekete Zsuzsa
Leadkép: pecsma.hu