Istennel a diktatúrán át

„Olyan boldog voltam, amikor kiderült, Zilahra kerülünk, de nem tudtam, mi mindenen kell ott keresztülmennünk. A férjem beszélt arról, hogy Góliáttal kell majd megküzdenie, de akkor még nem fogtam fel, ez mit jelent.”

Veress Ernőné Ady Anna, a híres szilágysági költő, Ady Endre családjából származik. Míg a lányok zöme tinédzserként, fiatal felnőttként esküvőről, társról álmodozik, Anna úgy döntött, misszionárius lesz, és nem megy férjhez. Gyülekezeti kiránduláson találkozott először Ernővel, aki azonnal megkérte a kezét, és aki azelőtt úgy imádkozott érte közel egy évig, hogy nem is ismerte.

A szokatlan leánykérés volt közös útjuk első állomása.Olyan úton indultak el, amely hihetetlen mennyei csodákkal, elképesztő próbatételekkel volt tele, és amelyet soha nem gondoltak volna. A házaspárra nagyon sok bízatott, küldetésük és szolgálatuk, sőt, életben maradásuk legfontosabb feltétele az Istenbe vetett állhatatos, kipróbált, sziklaszilárd hit volt.

Révész Szilvia interjúkötetében egy különleges asszony szemszögéből követhetjük végig annak a diktatúrának féktelen tombolását, amely a kommunizmus nevében üldözte, megalázta, megkínozta, lelkileg és szellemileg is megtörte nemcsak az általa ellenségnek titulált egyéneket és közösségeket, hanem saját, hithű elvtársait is.

Miközben Magyarországon a Kádár-rendszer hivatalosan megtűrte, bár több szempontból is akadályozta a keresztyén egyházak misszióját, addig a szomszédos Romániában Veress Ernőt kétszer is megpróbálta megmérgezni a  Securitate, egy alkalommal sikeresen. A rettegett titkosrendőrség nem hagyta ennyiben a „fanatikusnak” bélyegzett baptista lelkipásztor és felesége megsemmisítését: felgyújtották a házuk melletti fásszínt, besúgók kerültek az egyre növekvő gyülekezetbe, hogy a lelkipásztor minden mondatáról azonnal tudomást szerezzenek.

A házaspárt nem törték meg sem az állandó megfigyelések, fenyegetések, rágalmak, kényszerkilakoltatások, sem a családi tragédiák. Bár a Ceausescu-rendszer mindent elkövetett, magyarságukat, rendíthetetlen hitüket, belső szabadságukat és békességüket nem tudták elvenni. A kommunista román vezetés számára a létező legveszélyesebb állampolgároknak számítottak, a keresztyén missziót végző, Krisztushoz ragaszkodó baptista lelkipásztor és felesége „bűnét” magyarságuk csak „tovább fokozta”.

Az állami szervek üldözése és a gyülekezeten belüli támadások mellett meg kellett küzdeniük balesetekkel, betegségekkel is. Minden feltétel adott volt, hogy szolgálatukat abbahagyják, mégis fáradhatatlanul végezték azt a missziót, amely a legnagyobb nyomorúságban is gondot viselő Istenről tett tanúbizonyságot. Közösen élték át a megdönthetetlennek hitt diktatúra összeomlását és a rendszerváltást követő lelki ébredést a súlyos belső feszültségektől terhelt országban.

Az üldözés alatt folyamatosan tapasztalták az imádság erejét és Isten jelenlétét, a tragédiák és az átélt csodák nemcsak családjukat, de gyülekezetüket is összekovácsolta, példamutató életük, hitük és szolgálatuk az ébredés hajtómotorjává vált. Veszteségeik, testi-lelki sérelmeik ellenére nem akartak áldozatként élni, szolgálatuk során derűlátással és töretlen hittel hirdették Isten örök igazságait, amelyek politikai rendszerektől, nyelvektől, kultúráktól függetlenül ma is érvényesek.


A könyv megvásárolható Budapesten, a Bibliás Könyvesboltban is.

Harmat Kiadó
Oldalszám: 
208
Méret: 148 x 210 mm
Kivitel: puhatáblás
ISBN: 978-963-288-583-4
Kiadás éve: 2021