Keresztény közvélemény-kutatás

Március 20-ig tart az az országos véleménykutatás, amelyben templomba járó, hívő keresztényeket kérdeznek meg – a többi közt – arról, hogy milyen egyházi, illetve civil közösségi alkalmakon vesznek részt. Az anonim online kutatás a keresztények egyes attitűdjeit, véleményét, aktivitását vizsgálja öt kiemelt területen. 

A kutatás ötletgazdája és főszervezője Szécsi Árpád, a Keresztény Demokrata Fórum elnöke a közvélemény-kutatás előzményeiről szólva azt mondta, hogy ökumenikus egyesületük, valamint civil szervezetek két évvel ezelőtt a Megújulás reménye a keresztény társadalmi jelenlétben című konferencián gondolkodtak arról, hogy mely területeken lehetne erősebb a keresztény társadalmi jelenlét.
– Ekkor vetődött fel, hogy ne csak a saját elgondolásaink, vagy tapasztalataink alapján tervezzünk, hanem végezzünk valódi, empirikus vizsgálatokat, amelyek segítségével jobban megismerhetjük magyar keresztények közösségét. Tudni szeretnénk, hogyan gondolkodnak a hitüket gyakorló keresztények, bármely felekezetbe járnak. Kíváncsiak vagyunk arra is, hogy miként gondolkodnak, milyen csoportok alkalmain vesznek részt, honnan tájékozódnak, milyen rádiót hallgatnak, milyen honlapokat olvasnak. A kérdőív kitöltése lehetőséget ad egy kis önvizsgálatra és önreflexióra, átgondolhatjuk, hogyan kapcsolódunk testvéreinkhez, a gyülekezetünkhöz és más felekezetek tagjaihoz – fogalmazott hozzá Szécsi Árpád. 

Negyedóra ajándékba
A kérdőív kitöltése nagyjából negyedórát vesz igénybe. Csak az életkorunkat, a nemünket és a felekezeti hovatartozásunkat kell bejelölni, a válaszadás teljesen anonim.
– Kíváncsian várjuk, hogy hányan ajándékoznak nekünk negyedórát, hogy ez a vizsgálat minél eredményesebb lehessen. Természetesen minél többen töltik ki a kérdőívet, annál pontosabb képet kaphatunk. Bizakodóak vagyunk azért is, mert korábban egy fiataloknak szánt kutatásban két hét alatt nagyjából 500 választ kaptunk, ami elég jó eredménynek számít.

A kérdőíveket március 20-ig lehet kitölteni a www.amur.hu oldalon.