Protestáns sörforradalom?

Jobb, ha a sörházban gondolunk a templomra, mint ha a templomban a sörházra. Nem tudom, hogy valóban elhangzott-e a Luthernek tulajdonított mondás, de az biztos, hogy aktuálisabb nem is lehetne. A reformáció ötszázadik évfordulóján Kálvin János és Luther Márton tiszteletére két kiváló kézműves sört álmodott meg a Reformátor sörfőzde.

Luther Márton igazi ínyenc volt, ami a sörfogyasztást illeti – tudtuk meg a sörkóstolóval egybekötött bemutatón a budapesti Evangélikus Országos Múzeumban. Ha már így volt, idézzünk még egy „söröset” Luthertől: „Egyél finomat, igyál tiszta sört, és olvasd az igazságot.” Ez a mondás is felkerült az ízléses díszdobozba csomagolt sörökre. A poharazgatók szívesen emlegetik Kálvint is, amikor legurítanak egy korsóval, a keresztyén tudós ugyanis úgy tartotta, hogy „az alkohol, az italozás nem ördögtől való dolog”. Kálvin azonban ebben a kérdésben is hirdette a mértékletességet, fő művében, az Institutióban joggal figyelmeztet Pál apostol szavaira: „de ne válj semminek a rabjává”.

Jó söröket készíteni
Ha rabjává nem váltunk is, egy rövid időre mégis kikapcsoltunk a hétköznapok taposómalmából, amikor végre megízlelhettük a balatonvilágosi Hedon sörfőzdében készült kézműves söröket, amelyeket Németh Antal sörfőzőmester mutatott be a Parókia portál olvasóinak.  


– Sokan úgy tartották, hogy a sör valamiféle proli ital, pedig nem így van. A nyugati országokban, például Angliában, Belgiumban vagy éppen a közeli Csehországban jóval nagyobb kultúrája van a sörfogyasztásnak, mint nálunk, és kiváló minőségű söröket lehet kapni. Itthon a szocializmus lesilányította a sört. A magyarországi sörforradalommal próbáljuk visszaállítani a renoméját. Tudjuk, hogy forradalom akkor tör ki, ha valami nem jó, és változtatni szeretnének az emberek, mi pedig szeretnék jó söröket készíteni – magyarázza Németh Antal.

A sör a kultúra és az egyház része
A sörfőző mester az egyetemi katedrát cserélte fel a sörfőző üstért, de humán érdeklődése megmaradt, egy kicsit belefőzi a történelmet is a gyöngyöző nedűbe. 
Készített már egyiptomi sörkülönlegességet, de mint mondja, nevéhez fűződik a székesfehérvári püspök három söre is. A sörnek filozófiája van, mindig kreativitás és gondolatiság áll az elkészítése mögött – állítja. – A sör mindig is a kultúra, sőt az egyház része volt, hiszen sokáig a szerzetesek készítették a söröket, Belgiumban ma is így van.A Luther-sör megtervezésénél nem volt nehéz dolgom, hiszen a reformátor köztudottan szerette a sört. Olyan italt készítettem, ami Luther korában is főzött és kedvelt német sörtípus receptúráját idézi, de megfelel a mai kor elvárásainak is. Luther akár fogyaszthatott is hasonló sört. A Düsseldorf Altbier tradicionális német félbarna sör.

Borra sör?
Kálvin okozta a nagyobb fejtörést a sörfőző mesternek, hiszen a hitújító a bort szerette. Hogyan lehet egy boros emberhez sört kötni? – Főtt a fejem, de sokat olvastam, gondolkodtam, míg végül találtam egy német komlófajtát, aminek fehérboros, savignon blanc jegyei vannak. A Kálvin-sör ízig-vérig sör, a háttérben mégis érezni a szőlős ízt és illatot. A Kálvin-sör világos pilseni típusú ital, markáns és kissé kesernyés.

A reformátorok bátorsága...
A sörkészítők Kodácsy Tamás református lelkipásztort kérték fel, hogy fogalmazzon meg a reformációról olyan fontos gondolatokat, amelyek rákerülhetnek a „reformátor sörökre”. A lelkipásztor a reformátorok bátorságáról beszélt a bemutatón.

„A reformátorok személyes létbátorsága nem csupán emberi vonás, hanem egy olyan megalkuvás nélküli őszinte szembenézés volt, amely az egyház közösségének bátorságává alakult. Ebből a bátorságból fakadt a reformáció, amely képes volt rákérdezni tabukra, évezredes hagyományokra, és értelmet adott a kiüresedett szavaknak. Ebből a bátorságból fakadt a Biblia kíváncsian kérdező újraolvasásának lendülete, amelyben engedtük, hogy a Szentlélek megszólítson és megmozdítson. Ebből fakadtak a „sola”-k, amelyek kizárólagosságukkal nemcsak tisztítottak, hanem engedtek kirajzolódni egy új teológiát. Ebből a bátorságból fakadt a tudomány és a hit valódi párbeszéde, annak minden kockázatával és sikerével együtt.”

... és a sörkészítők bátorsága
„Isten nélkül a sör is keserű, hát még az élet” – vélekedett Végh Szabolcs, a sörök megálmodója a bemutatón. A balatonszárszói Andorka Rudolf Evangélikus Konferencia- és Missziói Otthon vezetője azt mondta, szerencsés ember volt Luther, hiszen olyan asszonyt választott, aki maga főzte a sörét. Felesége, Bora Katalin ugyanis wittenbergi otthonuk pincéjében ura és vendégei örömére sörfőzdét üzemeltetett. Végh Szabolcsot arra kértük, meséljen olvasóinknak a sör keletkezéséről is. – Mindig Isten indít új utakra és tervekre, és nem vagyok nyugton, míg el nem készülök. Így alakult ki a reformátor sörök ötlete. Valami könnyedséget szerettünk volna a reformáció ötszázadik évfordulóján, hiszen rengeteg értékes rendezvénnyel, tudományos, teológiai kiadványokkal készültek a protestánsok, és ezek nagyon jó dolgok. Jómagam evangélikus vagyok, és úgy érzem, hogy az egyházunk nem igazán találja meg a mai emberhez vezető utat. Minden lehetőséget meg kell ragadni: Balatonszárszón már három éve megrendezzük a Lutherfesztet, koncertekkel, előadásokkal, gasztronómiai élményekkel. A jubileumra pedig ezzel az önálló projekttel álltunk elő, így még több embert elérhetünk. Ahhoz kellett az igazi bátorság, hogy együtt legyen a két nagy reformátor, hiszen ketten együtt néznek ránk a díszdobozról.

A teljes életről szól
 „Nem szeretném, ha Lutherről az a fő üzenet terjedne el, hogy ő sört főzött és sört ivott bőséggel, de az élethez ez is hozzátartozik – fogalmazott Hafenscher Károly, az evangélikus egyház zsinatának lelkészi elnöke. 

–  A reformáció a teljes életről, a földi életről és az örökkévalóságról szól. Luther számára a kettő nem választható el. Mi teljes életet élni akaró emberek vagyunk. Amíg itt vagyunk, addig élvezzük Isten gondviselő szeretetét, ahogy imádkozunk is, a mindennapi kenyerünket ad meg nekünk ma. Annak pedig néha külön örülünk, ha ez a kenyér folyékony kenyér” – fogalmazott a Reformációi Emlékbizottság miniszteri biztosa.

De gustibus non est disputandum – mondja a bölcselet, vagyis az ízlésekről nem lehet vitatkozni. Nem is tettük, inkább megkóstoltuk a söröket. Kétfős stábunknál Kálvin és Luther 1-1-es döntetlenre végzett.

Fekete Zsuzsa
Képek: Füle Tamás

A sörök kizárólag díszdobozos kiszerelésben vásárolhatók meg az alábbi helyeken:
Budapest Huszár Gál könyvesbolt (Budapest, Deák tér 2. Evangélikus Múzeum mellett) Balatonszárszó Evangélikus Konferencia Központ (Balatonszárszó, Jókai u. 41.) Soli Deo Gloria Református Konferencia Központ (Balatonszárszó, Csárda u. 2), illetve az interneten rendelhető.