Régi papírtekercsek születtek újjá

A nyolc, 19. századi restaurált papírtekercsen a tassi református templom tervei láthatók.

A Tassi Református Egyházközség féltve őrzött kincsei közé tartoznak az 1888-ban épült templom 1884 tavaszán készült eredeti tervrajzai.
A viharos XX. század Benkó Károly építész gyönyörű historizáló formavilágot bemutató színezett rajzait sem kímélte. A sokáig elhanyagolt, hányattatott sorsú nyolc papírtekercs a XXI. századra szennyezetté, töredezetté és hiányossá vált.

Szombati Gyula, a műemlék templomon dolgozó építész javaslatára ez év tavaszán szakavatott kezekbe kerültek a templomtervek. A speciális tudást igénylő munkáról Vágány Judit okleveles papír-bőrrestaurátor művész mesélt:
„A tassi református templom tervei előkerülésükkor szennyezettek voltak, a por megült a tárgyak felületén. Felmérve a tervek állapotát megállapítottuk, hogy jó minőségű papírból készültek, így számottevő sárgulással nem kellett számolnunk. A papír szélein azonban több szakadás és sok esetben hiány is keletkezett, amelynek pontos okát nem tudhatjuk. Hasonló sérülések keletkezhetnek nedvesség hatására, de akár rágcsálók is hagynak ilyen nyomokat.

A restaurálás első lépéseként a tárgyakat szárazon tisztítottuk, különféle radírokkal eltávolítottuk a szennyeződéseket, majd ezt követően a papírt nedvesen kezeltük. A vizes közegben további szennyeződés távozott a tárgyakból. A hiányokat és szakadásokat színben azonos papírrostokkal egészítettük ki, így a tervek állapotát esztétikailag is javíthattuk és egységes megjelenést érhettünk el.”

Később a restaurált tervrajzokról nagy felbontású digitális képek készültek, valamint szilárd felületekre kasírozott élethű másolatok. Az eredeti rajzok szakszerűen biztonságos helyre kerültek. A másolatok állandó kiállításon láthatók a tassi református templomban, ahol bárki megtekintheti őket. A helyreállítás és a bemutatás előkészítésének több hónapig tartó folyamatát a tassi felmenőkkel is rendelkező Szombati Gyula építész kísérte végig és annak teljes költségét biztosította.