Sokszínű Tudomány - természettudományos nap a Lónyayban

Március 22-én, a Víz Világnapján természettudományos napot szerveztek az iskola tanárai a Lónyay Utcai Református Gimnáziumban.

Már hetekkel ezelőtt elindultak az előkészületek és az esemény tervezése. A diákoknak poszterpályázatot írt ki a Természettudományos Munkaközösség. Matematikából az „aranymetszés”, biológiából és kémiából a „víz és élet”, földrajzból „mi leszel, ha nagy leszel – folyók, tavak kialakulása és fejlődése, vízromlás és javulás” volt a megjelölt téma.

A délelőtt folyamán a tanítási órák mellett rendkívül sok és érdekes program várta a diákokat. Az aulában elhelyezett tárlókban láthattak az érdeklődők többek között a magyarországi nagyvadak trófeáiból, őshonos madarak tojásaiból, tollaiból és a gimnázium dolgozóinak külföldi tartózkodása alatt gyűjtött relikviáiból kiállítást (olyan különlegességeket is, mint az emu- és a fürjtojás, díszbaromfi, liba- és kacsatojás, fácán-, valamint strucc- és pávatollak). A harmadik tárló sem volt híjával az érdekességeknek, hiszen a különleges tengeri kagylóhéjak és csigaházak mellett két kobrabőr is elhelyezésre került, valamint egy kitömött krokodilt is meg lehetett nézni és tapintani is.

Az első emeleten különleges hazai és dél-amerikai ásványok káprázatos kavalkádjában volt része a diákságnak. Földünk tengereiben egykoron nagy mennyiségben éltek a csigaházas polipok mára már kihalt képviselői, az ammoniták, ezek ősmaradványait is megnézhettük különböző méretekben.

Az aulában az afrikai törpesün-simogató és -bemutató volt a legnépszerűbb program, ahol mindig nagy érdeklődéssel álltak kicsik és nagyok is. Még szerencse, hogy hét-nyolc süni látogatott el hozzánk, mert csak így volt egy-egynek ideje pár perces pihenőre. Persze nem sokkal kisebb érdeklődés és sor állt a virágos standnál, ahol a közismert árvácska mellett számos különlegességgel találkozhattunk, mint például az amarillisszel, a rovaremésztő vénusz légycsapójával és a kürtvirággal. Akik a szúrósabb növényeket kedvelték, alkalmuk volt akár kaktuszt is simogatni, ezen kívül sokféle pozsgás növénnyel is találkoztunk.

Az iskola udvara sem maradt parlagon, illetve állatok nélkül. Már az előző napon beköltöztették jószágaikat a Rákosmenti Kisállattenyésztők Egyesületének tagjai az udvaron kialakított kifutókba. A különböző egzotikus díszbaromfik jóvoltából ezen a reggelen kivételesen nem okozott gondot a kollégistáknak a korai ébredés, hiszen kórusban kukorékoltak a kakasok, köszöntve a felkelő napot.

Az előkészített asztaloknál diákjaink megismerkedhettek négy magyar óriásnyúllal, amelyek egyenként közel nyolc kilogrammot nyomtak. Nagy méretük ellenére nagyon békésen tűrték a diákok simogatását egész délelőtt. De a törpenyúl és lógófülű óriás nyúl is nagy rajongótábort gyűjtött magának a délelőtt folyamán. A ketrecekben sokféle galambot is meg lehetett tekinteni, valamint két védett szárazföldi (görög) teknős is bemutatkozott.

Kende, a kuvasz mérhetetlen türelemmel és barátsággal fogadta az érdeklődő ifjúságot, sőt a sok simogatást és ölelgetést egy-egy nyalintással viszonozta mindenki örömére. Az alsóbb évfolyamos diákjainknak előadást is szerveztünk az egészséges életmódról. Nemcsak iskolánk diákjai élvezték az állatbemutatót, hanem a hozzánk ellátogató óvodás- és általános iskolás csoportok is nagy örömmel töltöttek el nálunk egy kis időt.

Az ebédet követően diákjaink a Természettudományi Munkaközösség által szervezett programokra mentek csoportosan különböző külső helyszínekre, ellátogathattak a Szent István Egyetem „Fito laborjába” a Villányi útra, ahol a gyógynövények hagyományos és műszeres analitikai vizsgálatával ismerkedhettek meg. Más csoportok a Fővárosi Vízművek Kőbányai Medencéjével (víztározó) ismerkedtek, amely a pesti rész legnagyobb vízmennyiségének tárolására alkalmas, és természetesen a Földtani Intézet sem maradthatott ki a programból.

A Fővárosi Állat- és Növénykert is szerepelt a programban, ahol a diákok négy-öt fős csoportokban feladatlapokat oldottak meg és járták be a színpompás tavaszi virágszőnyeggel borított kertet. Itt nemcsak az állatok, hanem a növények megismerésére is mód nyílott a simogató tavaszi napsütésben, nem csoda, hogy sok diákunk ezen a napon a zárásig maradt az állatkertben.

Különleges nap volt iskolánk minden diákja és munkatársa számára, mindenki nagyon sok élménnyel tért haza erről a napról, köszönet érte az elhivatott, lelkes szervezőknek.

Dr. Kardon Ferenc
kutatótanár

Sokszínű Tudomány – természettudományos nap a Lónyay Utcai Református Gimnáziumban