Szárnyalj!

Nőknek szóló életvezetési kurzus indítására bátorít és nyújt ehhez kézzelfogható segítséget a Timóteus Társaság új, evangelizációs szemléletű vezetői kézikönyve és munkafüzete.

Dolgoznak, gyereket nevelnek, háztartást vezetnek, szolgálnak a gyülekezetben vagy épp gondoskodnak beteg hozzátartozóikról. Bár folyton szükség van rájuk, mindeközben a nők ritkán szakítanak időt arra, hogy megvizsgálják: kik ők, mit szeretnének az életben elérni, és milyen gyakorlati lépéseket tehetnének azért, hogy elérjék céljaikat. „Ebben segíthet az elfogadó közeg, ahol megvalósul a párbeszéd, inspirációt nyerhetnek és bátoríthatják egymást” – sorolja Baczynski Enikő, a Timóteus Társaság munkatársa. A missziós szervezet adta ki nemrégiben a Szárnyalj! Vezetői kézikönyvet és Munkafüzetet, amelyek egy nőknek szóló életvezetési csoport vezérfonalául szolgálhatnak.

Eljutni onnan, ahol vagy, oda, ahol lenni szeretnél – ez a célja a páros vagy csoportos feldolgozást lehetővé tevő kiadványnak és magának az önismereti útnak is. A csoport vezetője hat életelvet mutat be a kurzus során, a résztvevők ezek megbeszélésével és különböző feladatok elvégzésével tehetnek személyes felfedezéseket magukról.

A hat életelv a következő:

  • Gyönyörködj egyediségedben!
  • Ismerd fel legfőbb értékeidet!
  • Határozd meg életed alappilléreit!
  • Fedezd fel életed irányát!
  • Igazítsd életed a felismert irányhoz!
  • Szárnyalj összhangban az életterveddel!

„Ez a hatlépéses élettervezés a coachingfolyamatra emlékeztet, ám itt a vezető nem csupán kísérő, hanem aktív résztvevő is. Az életelvek megbeszélése során a hívő csoportvezetőnek is lehetősége van megosztani, hogy miként van hatással értékeire, alappilléreire és élete irányára az Istennel való kapcsolata. A csoport résztvevői azonban nem szükségszerűen osztoznak a hitben. A kurzus életkortól, végzettségtől, társadalmi vagy kapcsolati státusztól függetlenül bármely nőnek segít olyan életet élni, amelyben kiteljesedhet és amellyel értéket teremthet a társadalomban” – magyarázza a projektvezető.

A rendelkezésre álló hat vagy hét személyes, illetve online találkozó alkalmával a kurzus résztvevői számot vethetnek készségeikkel, élettapasztalataikkal, rálelhetnek életük fő motivációira – legfőképpen arra, amiért nagyot dobban a szívük. Mindennapi életük hét fő területét vizsgálhatják át: egészségüket, a szeretteikkel és legjobb barátaikkal való kapcsolatukat, az anyagi helyzetüket, a munkával kapcsolatos terveiket, a feltöltődésüket biztosító feltételeket és a hit dimenzióját.

„Nehéz, de segítséggel lehetséges mögé látni annak, mire alapozzuk valójában az életünket. Akár azzal is szembesülhetünk, hogy a legfontosabb dolog, a család nem biztos, hogy egy életen át megtartó erő lehet, nem is beszélve arról, hogy a halál mindenkit elragad a szeretteitől. Ez az anyag teret hagy a kapcsolódásra, fokozatosan építkezve teremt közösséget és lehetőséget arra, hogy a résztvevők felfedezzék vagy újrafelfedezzék Istent mint életük alapját. Ezután megvizsgálhatják azt is, hogyan tudnának olyan döntéseket hozni, amely tükrözi értékrendjüket, miként hozhatnának létre olyan időbeosztást, amely lehetővé teszi az előrelépést életüknek azon a területén, amelyen feltétlenül szükséges. Minden életterület nem lehet egyszerre, egy időben teljes, de tehetünk azért, hogy előmozdítsuk azt, amelyikre kevesebb figyelmet fordítottunk a kelleténél.”

Az igényes kivitelű kiadványokat jó kézbe venni, és praktikus, hogy a munkafüzetben van elég hely a jegyzeteknek. A Timóteus Társaság anyaszervezete, a CRU nagy sikerrel alkalmazta az anyagot nemcsak a tengerentúlon és a Távol-Keleten, hanem a szomszédos országokban is.

Baczynski Enikő azoknak a nőknek ajánlja egy-egy kiscsoport összehívását, akik szívesen beszélgetnek más nőkkel az életükről, szeretnének velük mélyebben kapcsolódni, a hitükről is beszélgetni, ugyanakkor elfogadók tudnak lenni a résztvevők eltérő értékrendje iránt. „Munkahelyi közösségekben is elképzelhető akár a páros munka, akár egy csoport elindítása. Elég hozzá néhány nő, akivel szívesen töltenénk időt egy kis kihívás köré összegyűlve. Gyülekezeti levelezőlistán is meg lehet hirdetni a kezdeményezést azok számára, akik imaórára, bibliaórára esetleg nem jönnének el. Ha úgy alakul, a későbbiekben ezek a találkozók további beszélgetéseknek vagy akár közös imádságnak is megnyithatják az utat. A vezetői kézikönyv további segítséget nyújt ehhez, ősszel pedig terveink szerint képzést is tartanánk, ahol egy tapasztalt csoportvezető osztaná meg tanácsait az érdeklődőkkel.”

A Szárnyalj! Vezetői kézikönyv és a Munkafüzet megrendelhető a 12kosar.hu weboldalon, és megvásárolható országszerte a Harmat Kiadó termékeit forgalmazó könyvesboltokban.

 

Kép: Török Anna