Szerdára eldőlhet, hol laknak majd az otthon nélkül maradt rádays diákok

Több mint 450 férőhelyet ajánlottak fel a leégett Ráday Kollégium diákjainak. A református kollégiumban 165 hallgató lakott a szerda esti tűzig.

A felajánlások fele rövid távú, a másik része akár a tanév végéig biztosíthatja a diákok lakhatását. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem 40, az ELTE 50, a Szent István Egyetem 26 helyet, egy magánkézben lévő hotel pedig 60 férőhelyet kínált a diákoknak. A Károli Gáspár Református Egyetem hétfőn kezdi meg a tárgyalásokat a szálláshelyekről. Szerdára szeretnék elosztani, hogy melyik diák hová kerül. Az biztos, hogy mindenkinek lesz helye – jelentette ki Zsengellér József, az egyetem stratégiai rektorhelyettese.

A Ráday Kollégium 165 diákja közül 32 jelezte, hogy önállóan megoldja a lakhatását, így 133 hallgató elhelyezéséről kell az egyetemnek gondoskodnia, közülük 42-en a teológián tanulnak. A tűzben használhatatlanná váltak az egyetemen tanító professzorok szolgálati lakásai is, így több oktatónak és családjának kell lakást találni. A Dunamelléki Református Egyházkerület már tárgyal a bajba jutottak elhelyezéséről.

A pénteki bankzárásig a Károli-egyetem bankszámlaszámára 6 millió forint érkezett a diákok megsegítésére. A legnagyobb összeg – 1 millió forint – a sárospataki teológiáról érkezett, de volt több olyan magánszemély is, aki a teljes fizetését átutalta, hogy segítsen. Számos református gyülekezet felajánlotta a vasárnapi perselypénzét a diákoknak, illetve a tűzvészben elhunyt Farkas Zoltán családjának megsegítésére.

A Dunamelléki Református Egyházkerület bankszámlaszámot nyitott, amelyen keresztül bárki támogathatja az árván maradt négy gyermeket és édesanyjukat.

Magyarországi Református Egyház
11100104-19024048-40000004
A közlemény rovatba, kérjük, írják be: „tűz”

Kérjük, aki szeretné támogatni az árván maradt gyerekeket, az a fenti bankszámlaszámra küldje el adományát.

 

Aki a diákokat szeretné támogatni, kérjük, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem bankszámlájára utalja adományát.

Károli Gáspár Református Egyetem
11705008-20492223
Kérjük, a közlemény rovatban tüntessék fel, hogy „tűzeset".

 

A református egyház és az egyetem vezetése azt kéri, hogy mindenki imádkozzon a gyászoló családért és a diákokért.

A tűzkárosultakért imádkoznak a budapesti Egyetemi Református Misszióban január 30-án, szerdán este 7 órától (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 3.). A közös imádságra mindenkit szeretettel várnak, és kérik, hogy egy mécsest is vigyenek magukkal. Igét hirdet: Bedekovics Péter egyetemi lelkész. Az istentiszteleten befolyó adományokat a gyászoló családnak ajánlják fel.

Bogárdi Szabó István püspök köszöni minden egyház és intézmény támogatását. Külön köszönetet mond azoknak a magánszemélyeknek, akik lehetőségükhöz mérten adakoztak, befogadták lakásukba az otthon nélkül maradt diákokat, illetve segítséget nyújtottak a kárelhárításban, lelki támogatásban.

Forrás MRE Kommunikációs Szolgálat
Fotó: Füle Tamás