USA Day a Lónyayban

2018. november 6-án a Lónyay Utcai Református Gimnázium diákjai és tanárai – mint egykor az első keresztény zarándokok  elhajóztak az Egyesült Államokba. Bár csak egy napot töltöttek az óceánon túl, s azt is csak virtuálisan, de ez a nap számtalan élménnyel vált emlékezetessé minden utazó számára.

Az iskola két lelkes tanárnője még az előző tanév során nevezett az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége által meghirdetett „Álmaidban Amerika visszainteget?” című pályázatra. A sikeres kandidálás nyomán lehetőséget kapott a Lónyay Református Gimnázium az Amerika Nap megrendezésére, így idén ősszel egy napra minden résztvevő Amerikában érezhette magát. Két hónapig tartott a lázas készülődés, autentikus díszletek, gépek, járművek beszerzése, meghívók az ország valamennyi református iskolájába, hírverés, saját csapatok verbuválása. A szervezők mindent megtettek azért, hogy a nagy napon mindenki jól érezze magát, s hogy megteremtsék az amerikai életérzés hangulatát.

Reggel az iskolába érkezők még csak azt vehették észre, hogy az udvaron a megszokott autók mellett néhány ismeretlen járgány parkol, többek között egy amerikai rendőrkocsi, egy H1 Hummer terepjáró, és egy csodaszép, királykék fényezésű El Camino is, illetve az aulában és az első emeleten is hatalmas Harley Davidson motorok támaszkodtak (köszönet értük a Monster Customs tagjainak). A másik szokatlan dolog a terjengő vattacukorillat volt, amit a lelkes sorban állók hamarosan meg is kóstolhattak. Az udvarra sétálók három ritka vendéget is megpillanthattak, egy elkerített részen bronzpulykák várták a kíváncsiskodókat, ám ezúttal nem a hálaadásnapi vacsora fő fogását képezték. Délelőtt az alsóbb évfolyamok kézműves foglalkozáson vettek részt, készíthettek indián fejdíszt, szőhettek gyöngyből amerikai zászlót, vagy gyárthattak szurkolói pom-pomokat is.

Fél 11-kor megérkezett az iskolába az Amerikai Nagykövetség munkatársa, Lisa Landes (Medical Officer), aki bejárta az egész épületet, ismerkedett a magyar diákokkal és oktatási rendszerrel, még egy tanórára is belátogatott. A díszteremben az egész iskola meghallgathatta interaktív előadását a hálaadásról, melynek végén türelemmel válaszolt a diákok kérdéseire, a bátran megszólalókat még egy-egy kitűzővel is megjutalmazta. A nagykövetség munkatársa a IX. kerület alpolgármesterével, Zombory Miklóssal, valamint az iskola fenntartójával, a Budapest-Északi Református Egyházmegye esperesével, Szloboda Józseffel is megismerkedett az iskolában, mielőtt visszatért munkahelyére.

Délután tovább fokozódott a hangulat, a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes, Kovács Zalán fesztiváligazgató – az iskola egykori diákja – vezetésével egy órán keresztül szórakoztatta az egybegyűlteket. Az amerikai dallamok felcsendülését követően a legidősebb diákok még egy előadáson részt vehettek, ahol az Egyesült Államokban való továbbtanulási lehetőségekről szerezhettek hasznos ismereteket.

Ezután pedig folyamatosan érkeztek a csapatok arra a vetélkedőre, melyre az ország református iskoláiból vártak jelentkezőket a szervezők. Hamarosan megtelt a negyedik emeleti díszterem, ahol a lónyays versenyzők mellett ott gyülekeztek a diákok és tanárok a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnáziumból, a budapesti Benkő István Református Általános Iskolából és Gimnáziumból, illetve a BaárMadas Református Gimnáziumból, a Pápai Református Gimnáziumból, a váci Bernáth Kálmán Református Gimnáziumból, a halásztelki Bocskai István Református Oktatási Központból, valamint a Gödöllői Líceumból is. A megnyitó után, melyen Pétery-Schmidt Zsolt iskolalelkész igei köszöntője mellett Szloboda József esperes úr is üdvözölte az egybegyűlteket, valamint az iskola igazgatója, Tóth Csaba Csongor is szólt pár biztató szót, több mint száz diák kezdte törni a fejét a kvízkérdéseken, melyek egy része az Egyesült Államok történelmével, kultúrájával, földrajzával volt kapcsolatos, másik része pedig a Hair című musicallel, melyet a versenyzőknek előzőleg meg kellett tekinteniük. A feladatok közötti rövid szünetekben a vendégek finom fánkokkal és eredeti Coca-Colával frissíthették fel magukat, a verseny végén pedig mindenki izgatottan várta a nyertesek neveit. Bár ennek a napnak valójában mindenki a nyertese volt, álljanak itt azoknak az iskoláknak a nevei, akiknek sikerült megszerezniük az első három hely valamelyikét. A harmadik helyen a házigazda Lónyay egyik tizedik évfolyamos diákokból álló csapata végzett, a második helyet szintén egy házigazda csapat – ezúttal tizenegyedikesek – kapta megosztva a Bocskai István Oktatási Központ egyik kvartettjével, míg a képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára is két csapat állhatott fel, ezúttal mindkettő ugyanabból az iskolából, a Benkő István Református Általános Iskolából és Gimnáziumból.

A nap végére a hajó visszatért a messzi kontinensről, az amerikai álom egy időre véget ért, de erre az eseménydús napra biztosan még sokáig emlékezni fog minden résztvevő.

Szőlőssyné Paszternák Natasa