Útravalóul

Olyan útravalókat ajánlunk az ünnepek közötti töltekezéshez, amelyek kellő kulturális, szellemi és lelki muníciót adhatnak az elkövetkezendő évre is.

Rendhagyó karácsonnyal zárult le az idei rendhagyó év. Az ünnepek – akárcsak a tavaszi lezárások idején, húsvétkor – szűk körben, otthon teltek, a megszokottnál jóval ingerszegényebben, csendesebben. Nehezebb volt így feltöltődni, erőre kapni. Nem csoda, ha sokan már alig várják, hogy túllegyünk ezen az éven, és 2020-at legszívesebben maguk mögött hagynák. Pedig nem biztos, hogy az új évben minden varázscsapásra megváltozik, hiszen magunkkal hozzuk az óév örökségét, jó és rossz dolgokat egyaránt. Ezért, bármi várjon is ránk 2021-ben, nem mindegy, milyen szellemi-lelki csomaggal megyünk tovább. Nem minden téren vagyunk tehát tehetetlenek: igenis hozzájárulhatunk ahhoz, hogy legyen kellő kulturális és spirituális muníciónk az elkövetkezendő időkre is.

Ehhez azonban töltekeznünk kell. Töltekeznünk kell az Igéből, akár magunk olvassuk, akár online istentiszteleten hirdetik nekünk. Töltekeznünk kell szeretteinkből, akár egy légtérben lehetünk velük, akár csak távolról üzenhetünk egymásnak. Töltekeznünk kell imáinkkal, akár magányosan, akár közösségben mondjuk el azokat. Töltekeznünk kell pihenéseinkből és kikapcsolódásainkból. És töltekeznünk kell kultúrából, szellemi-lelki muníciókból, hogy legyen mit továbbvinni a következő esztendőbe. Ez utóbbiban nem korlátozhat az otthonlét, hiszen a kultúra terén is széles körű online vagy házhoz rendelhető kínálatból választhatunk. Nem könnyű azonban megtalálni ezek közül a valóban nekünk szólót. Ebben szeretnénk az alábbi összeállítással segíteni – hogy jusson belőle szívnek, léleknek, erőnek, elmének.

Könyvek a helytállásról
Elsőként néhány könyvet ajánlanánk, mert bár karácsony elmúltával talán némiképpen alábbhagy a könyvvásárlási láz, de minőségi olvasnivalóra mindig szükségünk van. Három olyan művet választottunk ki, amelyek a helytállás különböző formáiról szólnak.

Tapolyai Emőke: Gondolatok elvitelre – A pszichológus tanácsai nem csak karanténra
(Harmat Kiadó)

Tapolyai Emőke klinikai és pasztorálpszichológus a vírushelyzet miatti karantén idején naponta írt gondolatait gyűjtötte össze ez a könyv. A benne leírtak túlmutatnak az aktuális pandémián, és bármikor hasznosítható erőforrássá válhatnak számunkra a helytálláshoz. A negyvenöt írás egy-egy tömör címszóból vagy címmondatból, egy-egy idézetből – amelyek lehetnek híres gondolkodók bölcsességei, de bibliai igeszakaszok is – és a szerző ezekből eredő vagy ezekhez kapcsolódó gondolatfolyamából állnak. Az utóbbiak felidézett emlékek, vallomások, tanítások, tanulságok, bátorítások és iránymutatások arról, hogy a legnehezebb helyzetben is megláthatjuk a reményt, a lehetőséget a fejlődésre, a továbblépésre, megújulásra. A könyv azt üzeni: képesek vagyunk megtalálni a helytálláshoz szükséges erőt!

Ursula Koch: Rózsák a hóban – Katharina von Bora élete
(Luther Kiadó)

Bár Luther Márton feleségét leginkább férje leveleiből és feljegyzéseiből ismerhetjük meg, mégis olyan részletességgel elevenedik meg ezekből az írásokból Katharina von Bora élete, mintha régi ismerősünk lenne. Ezt ismerte fel Ursula Koch, aki eredetileg 1995-ben megjelent történelmi regénye főhősének a reformátor asszonyát tette meg. Valóban regénybe illő történet az, ahogyan az egykori apácából Luther méltó párja és a wittenbergi Fekete kolostor nagyrabecsült úrnője lett. Ott a helye a történelem nagy nőalakjai között, hiszen élete ma is példaértékű. A Luther Kiadó női életsorsokat bemutató könyvsorozatának első darabjaként megjelenő mű izgalmas, olvasmányos, elgondolkodtató. Főhősének kihívásokkal teli élete ékes példája annak, hogyan lehet rendkívüli időkben is helytállni.

MocorGO – Hogyan segítsük gyermekünk pszichomotoros fejlődését játékosan?
(Bethesda Gyermekkórház)

Elsőre talán kakukktojásnak tűnhet ajánlónkban ez a mozgásfejlődésről és -fejlesztésről szóló átfogó kézikönyv, amely prevenciós jelleggel készült a karanténidőszakban négy fal közé kényszerült 0-12 gyermekek szülei számára. Ha azonban belegondolunk abba, milyen lehet mozgásfejlesztésre szoruló kicsikkel otthon maradni, ráébredhetünk arra, hogy ez ugyancsak kihívásokkal teli élethelyzet. A kötet szerzői, Németh Zsófia mozgásfejlesztő terapeuta, Sipos Zsanett gyógytornász és Szegleti Gabriella neuropszichológus az otthoni mozgásfeljesztésben és a kisgyerekek mozgásra motiválásában segít ezzel a kiadvánnyal, amely nemcsak az érintett családoknak, de másoknak is megkönnyítheti a szülőként való helytállást.

Interaktív múzeumok
Otthon, a képernyő előtt ülve sem vagyunk feltétlen passzív befogadásra kárhoztatva, hiszen számos múzeum és gyűjtemény biztosít honlapján interaktív foglalkozásokat vagy online tárlatbejárási lehetőségeket. Induljunk mi is virtuális utazásokra családostul!

Kisszebeni főoltár
(Szépművészeti Múzeum)

https://oltar.szepmuveszeti.hu/
Több évtizedig tartó restaurálási munkálatok után végre újra teljes pompájában látható a kisszebeni főoltár – adta hírül nemrég a Szépművészeti Múzeum. Honlapjukon elérhető a körülbelül ötszáz éves gótikus műalkotás digitális múzeumi feldolgozása részletes betekintéssel, számos izgalmas háttérismerettel és oktatási feladatokkal. Az interaktív aloldalon egyéb lehetőségek mellett bele is zoomolhatunk az oltárba, vagy elolvashatjuk egy jezsuita szerzetes gondolatait a liturgikus színfalról, és megérthetjük, hogy az ima egyes sorai miként függnek össze az oltárképpel. A vizualitása pedig valóban lenyűgöző! A tárlat nem csupán művészettörténészek számára befogadható módon tálalja az érdekességeket, hanem igazán izgalmas módon kínál felfedeznivalókat a család minden tagjának.

Seuso-kincs – Pannónia fénye 3D virtuális kiállítás
(Magyar Nemzeti Múzeum)

https://mnm.hu/hu/kiallitasok/virtualis-kiallitas/seuso-kincs-pannonia-fenye-3d-virtualis-kiallitas
A késői római császárkor egyik legjelentősebb kincslelete kalandfilmbe illő történettel rendelkezik, amelynek köszönhetően csak 2017-ben került vissza minden darabja Magyarországra. A Magyar Nemzeti Múzeum most virtuálisan bejárható tárlatban mutatja be az érdeklődők számára a lézerszkennelt és nagy felbontással digitalizált tárgyanyagát, amely mindeddig sohasem látott közelségből, 3D-ben tekinthető meg. A múzeumi honlap aloldalán úgy járható be a kiállítás területe, mintha valóban jelen lennénk az épületben. Emellett bemutatófilmek és szöveges információk is segítik a műkincsek, illetve az azokon szereplő ábrázolások mitológiai és művelődéstörténeti hátterének megismerését. Az antikvitás ezüstművességének e csodás példája kicsiket és nagyokat egyaránt lenyűgözhet.Ha lehetne három kívánságom…
(Pannonia Reformata Múzeum)
https://pannoniareformata.hu/3kivansag/index.html
A Pannonia Reformata Múzeum kifejezetten a kisgyerekes családokra gondolva tartott online lélekerősítő családi délutánt november 21-én. A rendezvény azonban nemcsak aznapra kínált elfoglaltságok a gyerekeknek és szüleiknek, hanem ehhez kapcsolódva a múzeum honlapján azóta is elérhető egy színdarab videófelvétele, útmutató csillagok hajtogatásához, egy virtuális kiállítás, online játékok és sok egyéb lehetőség. Az aloldal menüpontjait végigjárva izgalmas, lélekemelő kalandok részesei lehetünk. A szülők akár többször is visszatérhetnek erre a felületre, hiszen bőségesen találnak itt gyermekeik számára mesét, játékot, nézni- és hallgatnivalót. A virtuális kínálat lelki táplálékot is nyújt, így a szórakozás mellett a református keresztyén nevelés eszközévé is lehet.Tánccal, képpel, énekkel
Ajánlónk harmadik részében olyan videókat ajánlunk, amelyek közvetetten vagy közvetlenül Isten dicsőségét hirdetik, de nemcsak lelki-spirituális útravalónak alkalmasak, hanem kulturális felüdülést is kínálnak, hiszen a művészet nyelvén szólnak hozzánk.

Jerusalema Challenge – Somlószőlős
https://kotoszo.blog.hu/2020/12/16/magyarorszag_egyik_legszebb_tajan_forgattak_klipet_a_vilagslagerhez
A Jerusalema című dal Master KG és Nomcebo szerzeménye volt, amely nemzetközi táncos kihívássá (dance challenge) nőtte ki magát: különböző népek és kultúrák adaptálták tánc formájában a maguk képére. Ez a mozgalom megihlette a somlószőlősi evangélikus lelkészt, Szemerei Benjámint és feleségét, Fannit. Helyi tánccsapatot alapítottak, majd közösen elkészítették a klip magyar változatát, amely a Nagy-Somlói borvidék szépségét is megmutatja. Az evangélikus Kötőszó blog fent linkelt cikkében nemcsak a videót tekinthetjük meg, de megismerhetjük belőle keletkezésének történetét és tanulságait. A tánccsapat élő közösséggé kovácsolódott, miközben a projekt legfőbb hozadéka annak a felhőtlen örömnek a megtapasztalása volt, amely Isten örökké tartó örömének az előképe.Ég és föld találkozása a korszerű templomépítészetben III. rész – válogatás az 1945 utáni hazai keresztény templomépítészetből
https://www.youtube.com/watch?v=U0cpgM-QY6g
Gyukics Péter fotóművész 1945 utáni hazai templomokat bemutató harmadik fotókiállítása a Magyar Építőművészek Szövetségének székházában nyílt meg, de a járványhelyzetre való tekintettel a megnyitót videó formájában tették közzé. Ennek keretein belül maga Gyukics vezet minket végig a kiállításon, alapos tárlatvezetést tartva képeiből. A kiállítássorozat a templomépítészet komplexitásának és szakmai értelemben vett merészségeinek bemutatása mellett egyúttal cáfolná azt a közvélekedést is, hogy a Rákosi- és Kádár-korszakokban egyáltalán nem épülhetett templom. 1945 és 1970 között például 240 katolikus és 80 református templom épült, igaz, ezen esetekben a helyi közösségek többségének nagy anyagi és fizikai megterhelést jelentett templomuk felépítése. Most Isten dicsőségét hirdetik.Mille Domi kórus
https://www.facebook.com/Mille-Domi-594180894102788/
A Prágai Református Missziói Gyülekezet kórusa 2006-ban alakult meg olyan felvidéki fiatalokból, akiknek nagy része már korábban is énekelt. Az énekkar azóta számos változáson ment keresztül, a vezetői és a tagjai is váltották egymást. 2008-ban Prága soktornyúságára utalva vette fel a Mille Domi nevet, és ezalatt repertoárja is gazdagodott. Ma már az egyházi tematikájú művek mellett könnyedebb hangvételű darabok, középkori és reneszánsz énekek, spirituálék, valamint pergő magyar dallamok is megjelentek az énekelt darabok összességében. Több prágai és Prágán kívüli rendezvényen is felléptek már, például Debrecenben, a Székelyföldön, az idei karácsony alkalmából pedig a prágai Magyar Kulturális Intézet is az ő ünnepi koncertjükkel kívánt áldott ünnepeket.Áldott töltekezést!


Képek: Harmat Kiadó, Luther Kiadó, Bethesda Gyermekkórház, Szépművészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum, Pannonia Reformata Múzeum, Kötőszó blog, Építészfórum, Mille Domi, pexels.com