Választást írnak ki a főjegyzői tisztre

Elfogadta a 2017. évi költségvetést a Dunamelléki Református Egyházkerület közgyűlése. A grémium csütörtöki ülésén arról is határozott, hogy a tavaly novemberben megüresedett lelkészi főjegyzői tisztre választásokat ír ki.

Egyhangúlag elfogadta az idei költségvetést a Dunamelléki Református Egyházkerület közgyűlése.

A résztvevők megemlékeztek a tavaly novemberben elhunyt Hegedűs Béláról. A főjegyző váratlan halála miatt választást írnak ki a tisztségre.
Bogárdi Szabó István, az egyházkerület püspöke elmondta: a választási bizottság határozza meg a jelöléssel és a választással kapcsolatos teendőket a hatályos törvények szerint. A bizottság várhatóan a jövő héten ad tájékoztatást az egyházmegyéknek a választásokkal összefüggő tennivalókról. Az új főjegyző megválasztásáig négy esperes – Szabó Ferenc, Rácz József, Takaró András és Nyilas Zoltán – vette át a korábbi főjegyző teendőit – emlékeztetett a püspök.

A közgyűlésen Szabó Ferenc, a gazdasági bizottság elnöke adott tájékoztatást a 2017. évi költségvetésről.

A költségvetésről szólva Bogárdi Szabó István a Parókia portálnak elmondta: az egyházkerület idén ugyanannyi összegből gazdálkodhat, mint az elmúlt évben, mintegy 2 és fél milliárd forint áll rendelkezésre. A pénzből az egyházkerületi fenntartású intézmények – többek között – két gimnázium, egy óvoda, valamint konferencia-központok, a Bibliáskönyvesbolt és a Ráday Gyűjtemény támogatását valósítják meg, valamint az egyházmegyei építési alapot, az új gyülekezetek szervezését, a kisgyülekezetek, valamint szórványgyülekezetek gondozását szervezik meg.

A kormány támogatásának köszönhetően az egyházkerület területén négy új iskola, egy óvoda és hét új templom épülhet meg.

A közgyűlésen megemlékeztek a közelmúltban elhunyt Soós László, valamint Cseri Kálmán lelkipásztorról.