Az összetartozás dala

A barátaival karaokézott, amikor felfigyeltek a hangjára és meghívták egy televíziós tehetségkutató műsorba. Most is éppen versenyben van: hazánkat idén talán ő képviselheti az Eurovíziós Dalfesztiválon. A húszéves Pál Benjámin az apa-fiú kapcsolatról énekel, azt mondja, világhírnévre nem vágyik, de szeretne értéket közvetíteni a színpadon állva.

A Sófár református dicsőítő iskolában kezdett zenélni – árulja el Pál Benjámin, akinek a nevét alighanem már az egész országban ismerik. Pedig magamutogatónak egyáltalán nem lehet nevezni a visszahúzódó, szerény fiatalembert. Mégis belecsöppent a televíziós tehetségkutató műsorok világába, igaz, nem magától jelentkezett: tizenhat évesen szemelték ki az egyik kereskedelmi csatorna munkatársai, mert hallották egy szórakozóhelyen énekelni. Meghívták a műsor előválogatójába, és Pál Benjámin túl is jutott néhány fordulón. Az élő műsorba ugyan nem jutott be, de immár második éve szerepel A Dal című műsorban, ahová tavaly dalszerzőként, idén pedig énekesként válogatták be. A versenyzők közül a szakmai zsűri és a nézők szavazatai alapján egyvalaki képviselheti hazánkat az Eurovíziós Dalfesztiválon. Pál Benjámin a Father’s Eyes (Apa szemei) című dallal nevezett a versenybe. Azt mondja, egy apátlan társadalomban, ahol egyre többen élnek mozaikcsaládokban, és ahol már nem is olyan természetes a családi kapcsolatok ápolása, szeretné az összetartásra felhívni a figyelmet.
 

Beni maga is nagycsaládban nőtt fel Kecskeméten, édesapja református lelkész, nővére szintén annak készül. Szép és jó gyermekkora volt – összegzi, és azt is elárulja, ő már tizenhárom évesen eldöntötte, hogy zenész szeretne lenni. Ének szakos gimnáziumba járt, most pedig a Kőbányai Zenei Stúdióban tanul. A zenei képzettség és szárnypróbálgatás intézményes keretei mellett egyfajta ugródeszkaként gondol televíziós szerepléseire. „A szüleim eleinte nem örültek annak, amikor még négy évvel ezelőtt elfogadtam egy kereskedelmi tévécsatorna megkeresését, hiszen az teljesen más világ, más értékrenddel. Ám amikor látták, hogy tényleg meg szeretném próbálni, elengedtek. Azért fogadtam el a felkérést, mert visszajelzésre volt szükségem arról, hogy énekesként valóban megállom-e a helyem.”

És meg is kapta a visszacsatolást: az elmúlt években sokan dicsérték a hangszínét, jelenlegi producere pedig kifejezetten ilyen karaktert keresett. Beni azt mondja, hálás, hogy van segítsége: van, aki menedzseli és van kiadója is. Szerinte Isten egyengette az útját. Igaz, nem volt zökkenőmentes eddigi pályája, hiszen az első, milliós nézettségű műsorszéria egyik adásában a zsűri megrótta amiatt, hogy nem készült fel rendesen.
„Akkoriban hanyag és szétszórt voltam, bele sem gondoltam, hogy a zsűri előtti szereplésemet leadja a televízió. Utána, persze, bánkódtam amiatt, hogy nem készültem fel jobban, hiszen akár tovább is juthattam volna a következő fordulóba. Már egy ideje túl vagyok ezen, és már azt sem bánom, hogy így alakult, mert azóta sok lehetőség közül választhattam a szakmai továbblépés érdekében.”

Beni elárulja: számára a dalszöveg meghatározó jelentőséggel bír. „Szeretem az áthallásos szövegeket, amelyek mindenki számára hordoznak üzenetet. Ezeket sokan magukénak érezhetik, és találhatnak benne egy-egy olyan sort, amire éppen szükségük lehet. Azt viszont már megtanultam, hogy egy dalból annál nagyobb valószínűséggel lesz sláger, minél egyszerűbb a dallama, vagyis minél könnyebben befogadható.”

Ez azonban nem jelenti, hogy Beni a könnyebbik utat választaná. Sokan éppen azért figyeltek fel rá, mert élőhangszeres zenész, aki egyedül, párban vagy zenekarral is az akusztikus hangzást részesíti előnyben. Szerinte ez időtálló érték, és bár főleg a fiatalabb generációk hallgatják dalait, reméli, ezzel az idősebbeknek is örömet szerezhet.

És hogy neki mi szerez örömöt? „Nagyon jó, amikor hazaérek, és nincs más dolgom, mint elővenni a gitárt és elkezdeni akár dicsőítő dalokat játszani rajta. Nekem valahogy az imádság is ehhez kötődik, mert a zenén keresztül tudok a legjobban megnyílni” – fogalmaz.

A fiatal énekes arról is beszélt portálunknak, hogy próbára teszi a hitét a világi közeg, amelyben mozog, hiszen a református közeg és a show-műsorok világa két teljesen más szubkultúra, egyenesen két véglet. Ebben a végletes világban sok a bizonytalanság, abban azonban biztos, hogy hírnevét Istennek köszönheti. „Isten minden pontján ott volt az életemnek. Ha visszatekintek, olyan szabályosságot látok, ami nem lehet véletlen, hiszen egyik dologból következett a másik.”

 

Beni büszke arra, hogy két nyár kivételével mindegyiken ott volt az egy évtizedes múltra visszatekintő Sófár református dicsőítő iskolában. Itt fejlesztette gitáros és énekes tudását az elmúlt években, de gyakran szolgált a kecskeméti református gyülekezetben is, ahol édesapja prédikál. Most saját zenei projektjein dolgozik, de gitárosként részese a Bella Banda nevű világzenei formációnak is, amellyel megzenésített verseket is előadnak, és amelynek köszönhetően megismerkedett a népzenével.

Beni azt mondja, az, hogy éppen mi a siker, mindig változik, ezért neki inkább céljai vannak. Most az a célja, hogy továbbjusson a versenyben. „Sok rutinos előadó és sok erős dal versenyzik egymással, de szeretnék kijutni az Eurovíziós Dalfesztiválra, máshogy nem is szabad ehhez hozzáállni.”

A fiatalember Magyarországon szeretne zenészként kiteljesedni, és hivatásából egy családot eltartani. „Zeneszerzőként, hangmérnökként, szövegíróként képzelem el magam hosszabb távon. Nem vágyom világhírnévre, engem ez nem mozgat, kötődöm ehhez az országhoz és nekem bőven elég, hogy itt élhetek és dolgozhatok.” A Dal-válogató ideje alatt színpadi rutinra és hírnévre tesz szert, ami segít tervei megvalósításában – tette hozzá.
A fiatal előadó kérdésünkre elárulta: akármilyen színpadon fog is még állni életében, az az álma, hogy Istenre mutasson. „Most még nem érzem úgy, hogy kész vagyok az evangélium hirdetésére, de Isten elvileg a legalkalmatlanabb embereken keresztül szólhat. De hiszem, hogy nem véletlen alakította így az életemet, tudom, hogy van valami terve velem Istennek. Kérdés, hogy mikor tudok felnőni a feladathoz, de egy biztos: mindenképpen az Ő szeretetét akarom közvetíteni az embereknek.”

Pál Benjámin január 21-én, szombaton este adja elő dalát a Duna TV 19.30-kor kezdődő élő műsorában, A Dalban. Gitáron kíséri a hatvani református gyülekezet tagja, Sungjin Kim. A versenydalok sugárzása alatt a nézők ötödik zsűritagként 1-től 10-ig pontszámot küldhetnek az adott produkcióra a MédiaKlikk Plusz keretalkalmazáson keresztül, vagy a műsor weboldalán, illetve hagyományos szöveges üzenetben (SMS) is.

A DAL Facebook oldalának közleménye:
A szombat hajnali veronai tragédia miatt kegyeleti okokból elmarad a mai A Dal válogató és A Dal Kulissza.
Pótlásukra egy későbbi időpontban kerül sor, melyről tájékoztatjuk majd nézőinket.
Őszinte részvétünk a hozzátartozóknak.