Együtt ébredni az Igével

Minden hétköznap reggelt közös, online bibliaolvasással kezdenek a Budapest-Külső-Üllői úti református gyülekezet (Küllő) tagjai – ez nem csak napi lelki táplálékot jelent számukra, de az egymás közötti testvéri kapcsolatokat is erősíti.

A koronavírus-járvány időszakában sok lakás vált templommá: számtalan gyülekezet az online térbe költözött, tagjaik istentiszteletekbe, bibliaórákba kapcsolódhattak be a képernyőkön keresztül. Noha az effajta digitalizáció sokakat elkényelmesített, ma már talán ritkábban fordul elő, hogy valaki azért nem jár templomba, mert egyszerűbb bekapcsolnia a közvetítést, mintsem egy élő közösség részeként hallgatni Isten Igéjét.

Persze azok számára, akik egészségügyi okokból vagy más hátráltató tényezőkből fakadóan nem tudnak részt venni egy istentiszteleten, fontos, hogy így épülhessenek. A Budapest-Külső-Üllői úti Református Missziói Egyházközség a napi napig YouTube-on is közvetíti istentiszteleteit, de van olyan alkalmuk is, amely csak online zajlik.

„Az Őrmezői Református Gyülekezetben ismerkedtem meg a napi online igeolvasás módszerével, abban az időben, amikor nagy kihívást jelentett számomra, hogy mindennap kinyissam a Bibliát” – meséli Baracskai Gábor, a Küllő tagja, aki alig több, mint két évvel ezelőtt vetette fel saját gyülekezetében ezt a szolgálati lehetőséget. „Lelkészünk, Kiss Sámson Endre jó ötletnek tartotta, így a 2022-es év kezdetétől, a hétvégék és az ünnepnapok kivételével Zoomon kapcsolódunk egymáshoz reggelente, hét órától.”

A résztvevők három szakaszt olvasnak fel a Szentírásból, egyet az Ószövetségből, egyet a Zsoltárokból, a Prédikátor könyvéből és a Példabeszédekből, illetve egyet az Újszövetségből – egyéni rend alapján. A gyülekezet egy másik tagja, Szatmári Zsófia táblázatot készített, hogy jobban nyomon tudják követni, hogy egy adott nap melyik igeszakaszt olvassák.

„Az Újszövetségen már egyszer végigértünk, az Ószövetséget pedig az idei év végére vesszük majd át előszőr” – mondja Zsófia, hozzátéve, hogy minden alkalom nagyjából tizenöt percet vesz igénybe és nem több, nem kevesebb, mint az aznapra kijelölt igeszakaszok felolvasása.

„Arra törekszünk, hogy mind a három részt másvalaki olvassa fel, illetve az újonnan becsatlakozókat is arra bátorítjuk, hogy vállaljnak részt ebből. Jó hallani reggelente a gyülekezeti tagok hangját és együtt ébredni az Igével.” Zsófia szerint ezeken az alkalmakon hozzátoldás és mellébeszélés nélkül lehet találkozni az Ige valóságával, és csak hagyni, hogy szóljon hozzá – bibliatanulmányozásra élőben van lehetőség a gyülekezetben.

Gábor szerint a sport, a testedzés és a konditerembe járás könnyebben megy társakkal, és nincs ez másként az igeolvasással sem. „Bátorító számomra, ha látom, hogy más is felkel, odaszánja az idejét és tesz érte.” Hozzáfűzi, hogy a részvétel a kötelezettség helyett lehetőség, nem pedig plusz teher az élet egyéb teendői mellé – néhányan mondták már, hogy elfelejtették, elaludtak vagy nem értek rá, hogy bekapcsolódjanak a közös igeolvasásba.

Az online igeolvasások linkjét a gyülekezeti tagok az aktuális hírlevélben találják, melyre a honlapon és az istentiszteletek alkalmával is fel lehet iratkozni. „Fontos, hogy állandó linket használunk, nem kell minden nap újabbat létrehozni és megosztani. Ha valakinek tetszik az ötlet, azt javasoljuk, hogy így tegyen majd.”

Fotó: Aaron Burden/Unsplash, Baracskai Gábor és Szatmári Zsófia magánarchívum