Középkori orgonamuzsika

A XIV. századból származó, legkorábbi lejegyzett orgonadarabot Fassang László  orgonaművész szólaltatja meg a Hold utcai református templom új Bach-orgonáján.

A hangszerről
A történeti orgonák jellegzetes stílusai közül a türingiai orgonatáj protestáns barokk zenére gyakorolt hatása vitathatatlan: Johann Sebastian Bach orgonaműveinek javát ezen a területen alkotta, 
a türingiai hangzásesztétikától inspirálva. Most, a reformáció 500. 
 évfordulóján ezt az orgonaideált hallhatjuk Budapesten, a 15 éve felújított Hold utcai Református templomban, ahol a reformáció talaján született orgonatípus történetileg minden tekintetben hűséges, innovatív megoldásokkal újragondolt képviselője áll a 
protestáns közösség, a hallgatói, használói szolgálatába.
A Gyülekezet és a hangszert megépítő Aeris Orgona 
Kft. egy valódi Bach-i orgonával tiszteleg a félévezredes 
reformáció előtt, mely nem pusztán a múltat emeli át jelenünkbe, hanem igaz értékeket tesz korszerűvé és egyúttal, magán túlmutatva befektet a jövőbe is.

Kapcsolódó cikkünk:

Mennyei dimenzió
Beköltözött a türingiai orgonakultúra egy kis szelete a budapesti Hold utcai református templomba.18. századi minták alapján építették meg a németajkú református egyházközség Hold utcai templomának új orgonáját. A különleges hangszert Fassang László Liszt Ferenc-díjas orgonaművész mutatta be a Parókia portálnak.