Menedékszobák Erdélyben

A Solidaris egyesület rászorulóknak, betegeknek és hozzátartozóiknak nyújt színvonalas szálláslehetőséget Kolozsvárott és Marosvásárhelyen.

Az erdélyi református kezdeményezésként induló egyesület olyan segélyhívó telefonszámot hozott létre 2009-ben, amely a különféle helyi szükségeket és felajánlásokat hangolta össze Marosvásárhelyen és más településeken. A Solidaris azóta független civil szervezetté fejlődött, amelyet magánszemélyek és nagyvállalkozók adományaiból tartanak fenn. Jelenleg 40 önkéntessel, öt alkalmazottal szervez programokat, valósít meg projekteket a nehéz helyzetben élőkért – tudtuk meg Sajó Norbert elnöktől.

A Solidaris mára az egyik legsikeresebb magyar, keresztény, alulról induló kezdeményezéssé vált, amely fennállása óta számtalanszor segített nincstelen, kisnyugdíjas, betegségekkel küzdő embereken. A szervezet jelenleg két menedékszobát működtet Kolozsvárott és Marosvásárhelyen, a tervek szerint további menedékházakat hoznak létre Nagyváradon, Debrecenben és Budapesten.

Menedékház. Viharok előtt, után, közben. Annyi különbséggel, hogy nem a hegyekben, hanem a város szívében. Ott, ahol néha élelemre, gyógyszerre, takarításra, bevásárlásra, ügyintézésre vagy éppen néhány jó szóra van szükség – olvasható a szervezet honlapján.

Kolozsvár és Marosvásárhely gyógyászati központoknak számítanak Erdélyben, ahova több száz kilométer távolságból is érkeznek betegek és hozzátartozóik. Ők csak nagyon magas áron kaphatnak szállást, ez azért is lényeges, mert a különféle kezelések miatt olykor több hétig is a kórházak közelében kell tartózkodniuk. A menedékszobák nekik nyújtanak segítséget Kolozsvár belvárosában és Marosvásárhelyen, a Solidaris Egyesület székhelyén.

A négy férőhelyes szálláshely három napig ingyenes, a negyedik éjszakától szimbolikus árat kell fizetni 20 lej/szoba összegben, ez átszámítva mintegy 400 forint. Mindkét városban szállodai színvonal fogadja az érkezőket, a szálláson teljesen felszerelt konyha, és igényes, mosógéppel ellátott fürdőszoba teszi otthonosabbá a betegek és  hozzátartozóik ottlétét.

A menedékszoba igénybevételéhez nem kérnek jövedelemigazolást, a foglalás bejelentkezés alapján történik, Marosvásárhelyen a 0720 / 56 56 56-os, Kolozsváron a 0730 / 56 56 56-os telefonszámokon. A szállásfoglalónak fel kell mutatnia személyazonossági igazolványát, valamint kérdőívet is ki kell töltenie. A vendégek legfeljebb három hetet tölthetnek a menedékszobában, ahol részt vehetnek az önkéntesek heti bibliaóráján, lelki segítséget kérhetnek, de adminisztratív kérdésekkel is fordulhatnak a szervezet önkénteseihez és munkatársaihoz.

A kolozsvári menedékszobát 2019-ben nyitották meg, az év során 300 napon át volt szállóvendég, ahogy Sajó Norbert fogalmazott, ez a szám önmagáért beszél.
„A vendégkönyvbe írt visszajelzésekből döbbenünk rá, hogy a néhány önkéntessel induló kezdeményezésünk hova jutott el, milyen sokaknak nyújtottunk és nyújtunk valódi segítséget.
A legtöbb civil szervezet hatékonyságot mér, tervez, odafigyel a kommunikációra és a működtetésre. Büszkék vagyunk arra, hogy bár ezeket nekünk is szem előtt kell tartanunk, a járványhelyzetben nem önmagunk körül forgunk, hanem továbbra is segítjük a hozzánk fordulókat. Tudjuk, ha valaki felhív bennünket, okkal teszi. Minden betelefonálótól bibliai igével köszönünk el, mindig öröm számunkra, ha a szállóvendég részt vesz a bibliaóránkon, ahol befogadó közösség várja.”

A Solidaris jelmondata, hogy a megoldást mindig helyben kell keresnünk. Társadalmunk folyamatosan generálja a szükséget és a felesleget, a hiányt szenvedők azonban gyakran nem kapnak érdemi felvilágosítást a helyben elérhető segítségről. A Solidaris krízisvonalát a nap 24 órájában lehet hívni, ha például átmeneti szállásra, lelki és életvezetési tanácsra, tárgyi és egyéb segítségre van szükségünk.

Képek: solidaris.ro, szekelyron.ro