Mitől gyümölcsöző a szolgálat?

Gyümölcsöző szolgálat címmel indítanak három alkalmas képzést gyülekezeti szolgálattevőknek idén tavasszal Vértesalján.

A presbiteri szolgálat lényegéről, a gyülekezeti szervezetfejlesztésről, és a világi kultúra ellenszelében végzett szolgálatról is hallhatnak azok a gyülekezeti szolgálattevők, akik részt vesznek a Vértesaljai Református Egyházmegye háromalkalmas tavaszi képzésén. Az egynapos összejövetelekre jelenlegi és leendő főgondnokokat, presbitereket és más, elkötelezett gyülekezeti szolgálókat várnak Vértesaljáról – számolt be portálunknak Bottyánné Horváth Evelin baracskai lelkipásztor, a képzés egyik szervezője.

„A presbiteri tisztújítás éve van, Karl Melinda gárdonyi lelkipásztorral ezért nemrég arról beszélgettünk, milyen jó lenne nagyobb hangsúlyt fektetni arra, hogy felkészítsük a szolgálatra a presbitereket, főgondnokokat, vagy támogassuk azokat, akik egy ideje már nagyobb felelősséget hordoznak a gyülekezeteinkben. Először még csak a mi közösségeinkben szerettünk volna szolgálói délutánt szervezni, de felvetődött bennünk, miért is ne hívnánk meg másokat is. Hajdú Szabolcs Koppány esperes úr lelkesen támogatta az ötletet, így ő kért fel arra, hogy a meghívottak körét kibővítve szervezzünk egyházmegyei képzési napokat.”

A szervezők csokorba szedték, milyen elméleti és gyakorlati tudásra van szükség a presbiteri szolgálathoz, így az első, április 29-ei képzési napot ennek szentelik majd. Hajdú Szabolcs Koppány esperes tart előadást a presbiteri szolgálat lényegéről és hátteréről bibliai és jogi szempontból is. Az előadást csoportbeszélgetés követi, délután pedig arról lesz szó, hogy az egyéni küldetés hogyan illeszkedhet az egyházi struktúrába és Isten missziójába.

A gyülekezetépítés lesz a május 14-ei második képzési nap témája, ekkor a szolgálói közösségről is szó esik majd: mit jelent csapatban dolgozni, hogyan lehet lelki közösségként is egybekapcsolódni, mi az imádság szerepe a szolgálatban – sorolta Bottyánné Horváth Evelin.

A gyülekezeti szolgálattevők a keresztyén és a világi kultúra határvidékén bontakoztatják ki küldetésüket. Mit lehet kezdeni azzal, amikor ellenszélben érzik magukat? Mit jelent krisztusi lelkülettel kezelni, ha támadás ér valakit a hite miatt? Minderről a június 17-ei képzési napon lesz szó azzal együtt, hogyan érdemes kommunikálni, emberekkel dolgozni.

„Minden szolgálatunk Jézus missziói parancsának tesz eleget, ezért fontos, hogy ne veszítsük szem elől a célt, szervezettek legyünk és gondot fordítsunk az emberek közötti kommunikációra. Akármilyen területen is szolgálunk tehát, a küldetésünk közös, ezért képzési napjainkon minden témakört az evangélium fényében vizsgálunk meg” – magyarázta a lelkipásztor.

A tavaszi három alkalmas képzésnek a gárdonyi református gyülekezet ad otthont. A szervezők hangsúlyozták: a jelenlegi szolgálattevők mellett örömmel látnak minden olyan vértesaljai református gyülekezeti tagot, aki még csak fontolgatja, hogy vállal valamilyen szolgálatot a közeljövőben, legyen az gyermekek között végzett, ifjúsági, zenei, bibliatanulmányozással kapcsolatos vagy iratterjesztői szolgálat. A résztvevők nemcsak értékes tudással gazdagodhatnak, de a találkozásra, kapcsolatépítésre és tapasztalatcserére is lehetőség adódik a kiscsoportos beszélgetések és az asztalközösségek alkalmával.

A jelentkezési felület az alábbi linken érhető el.