Vizes napok a Lónyayban

A víz témája köré szervezett programokon vehettek részt a diákok a víz március 22-ei világnapjához kapcsolódva a Lónyay Utcai Református Gimnáziumban. 

„Aki pedig abból a vízből iszik, amelyet én adok neki, soha többé meg nem szomjazik, mert az a víz, amelyet én adok, örök életre buzgó víz forrása lesz benne.”
János evangéliuma 4. rész, 14. vers

Március 23-25. rendeztük meg iskolánkban a Természettudományos Napok programsorozatot a természettudományos munkaközösség szervezésében, külső előadók bevonásával. A programok nagy része a víz témája köré szerveződött a víz világnapjához kapcsolódva.

Keddtől az iskolaudvaron elhelyezett akváriumokban diákjaink magyarországi édesvízi halak különböző fajait vehették szemügyre az üvegen keresztül, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. haltermelési igazgatója, Fodor Ferenc jóvoltából.

Gimnáziumunk igazgatója interaktív előadásában mutatta be hazánk békés és ragadozó halainak jellemzőit, majd a szerdai napon, Bognár Ferenc igazgatóhelyettes, Budai József gondnok, Szabados Gyula és Kovács László technikai dolgozók hathatós és áldozatos együttműködése nyomán a halak belső anatómiai felépítésével is megismerkedhettek az érdeklődő diákok. Akiknek kedvük tartotta, hazai nemes halaink gasztronómiai értékeit is felfedezhették halászlé és rántott ponty kóstolása közben, köszönet Scholtz Csilla munkatársunknak konyhafőnöki szerepvállalásáért.

A halak mellett az udvart két- és négylábú állatok is benépesítették a Rákosmenti Kisállattenyésztők és a Kiskunsági Szamarastanya jóvoltából. Ebben a pár napban díszbaromfik, galambok, egzóták, háziállatok, haszonállatok váltak megismerhetővé testközelből. A megszerzett új tudásról pedig Lajtha-Tabajdi Ágnes és Bagócsi Zsuzsanna tanárnők ellenőrző feladatlapjai segítségével, értékes nyeremények fejében adhattak számot tanulóink.

A pénteki napon a vizek elővilágának vizsgálata tovább folytatódott: makrogerinctelen fajok vizsgálatával színesítették programunkat a Duna–Ipoly Nemzeti Park „Dunavirág Vízibusszal” érkező munkatársai.

A víz fizikai és kémiai tulajdonságairól diákjaink a Könnyű Jánosné és Csigás Adrienn tanárnők vezetésével végzett izgalmas kísérleteken keresztül szerezhettek tapasztalatokat. A kémia-szabadulószobát legjobb idővel teljesítők nyereménye Horváth István tanár úr és szakkörösei által készített „házi gyártmányú” gumicukor volt.

A víz szilárd halmazállapotban is tartósan jelen van a Földön. A jég birodalmáról Illyés Péter meghívott vendégünk tartott előadást szerdán nagygimnazistáink, csütörtökön kisgimnazista tanulóink számára, aki hegymászóként és egy korábbi magyar Antarktisz-expedíció tagjaként extrém körülmények között szerzett tapasztalatokat a víz ezen formájáról.

Hazánk felszíni vízfolyásai közül kiemelkedik két legnagyobb folyónk: a Duna és a Tisza. A Dunáról tanulóink természetfilm-vetítés keretében szerezhettek értékes információkat, míg a Tisza szabályozásáról Bognár Ferenc igazgatóhelyettes tartott érdekes előadásokat.

A víz tematikától kicsit elszakadva, a 10-11. évfolyamos osztályaink csütörtökön és pénteken újraélesztési és elsősegélynyújtó ismereteiket bővítették a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének lelkes önkéntesei és a Vöröskereszttől érkező vendégeink közreműködésével, akiket Füzér István tanár úr fogadott és vezetett az előadások, bemutatók helyszíneire.

Bízunk benne, hogy a Lónyay Gyülekezet színes élményekkel és ismeretekkel gazdagodott ezekben a napokban!

Gyurta Noel
kémia–történelem szakos tanár, főszervező

Víz világnapja a Lónyayban