A börtöngyülekezet szeretethídja

Baracskán a „börtöngyülekezet” egyes és kettes biztonsági fokozatú fogvatartottjai is részt vettek az önkéntes programban.

A Közép-Dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet baracskai objektuma ezúttal is lehetőséget adott a „börtöngyülekezet” egyes és kettes biztonsági fokozatú fogvatartottjainak, hogy az önkéntes programban részt vegyenek.
Szénási Jonathan Sándor intézeti lelkipásztor a kápolnásnyéki önkormányzat jegyzőjével egyeztetve abban állapodott meg, hogy a „Szeretethíd” önkénteseivel a zsidótemetőt takarítják ki.
A meghirdetett cél ismeretében több mint ötven fogvatartott jelentkezett a Szeretethídban való részvételre. A részletek felmérése és a kérdések tisztázása után az intézet vezetése tizenhat fogvatartott részvételét engedélyezte, négy büntetés- végrehajtási dolgozóval.
Ketten a motoros fűkaszával és a bozótvágóval haladtak az élen. Őket követték a nyesedéket eltakarítók. A 120 méter hosszú temetőnek délután 3-ra értek a végére.



Kápolnásnyék régi lakossága a török hódoltság idején elmenekült. A pusztán álló nemesi birtokra a Lipót császár-féle vallásüldözés idején telepedtek le az első református és zsidó családok. Mivel a zsidók tulajdont nem szerezhettek, a zsidó hitközség 1867-ig a református egyház ingatlanain működött, iskolája az első világháború idején a református iskolába olvadt be.
A hitközség a vidéki zsidóság deportálása előtt 120 tagot számlált. A koncentrációs tábort alig negyedük élte túl.
A deportálás áldozataira június 13-án, vasárnap 16:00 órakor emlékezünk a hősi halottak (1914-1918) és a mártírok (1944-1945) emlékfalánál.

GeSheR-HÍD

--------

A Magyar Református Szeretetszolgálat a tavaly októberi nagy sikeren felbuzdulva idén is meghirdette a Szeretethíd elnevezésű, önkénteseket toborzó programját, melyben segítségnyújtásra hívott mindenkit, aki jobbá szeretné tenni környezetét és a benne élők életét.
Arra hívta fel a református gyülekezeteket, iskolákat, intézményeket, hogy csatlakozzanak a Szeretethíd programhoz, hogy mindenki megtapasztalja az önkéntesség és a segítségnyújtás, valamint a közös munkálkodás örömét. (www.jobbadni.hu)