Energetikai referencia-kórház a Bethesda

Befejeződött a Bethesda Református Gyermekkórház műszaki korszerűsítése. A Norvég Alap támogatásával 220 millió forintot költöttek a modernizálásra.

Siri Ellen Sletner, a műszaki felújításokat támogató Norvég Királyság budapesti nagykövete a csütörtöki budapesti ünnepségen azt mondta: olyan projektet zártak, "amely tovább erősíti a két ország közötti együttműködést".

A Norvég Alapból Magyarország kapta a második legnagyobb összeget az elmúlt öt évben, összesen pedig 135 millió euró állt rendelkezésre a program keretében, egyebek mellett a kulturális örökség megőrzésére vagy a környezetvédelemre. A következő öt évben több mint 150 millió euró lesz ebből az alapból a fejlesztésekre. A nagykövet felhívta a figyelmet: a beruházással sikerült a kórház energiafelhasználását ésszerűsíteni, és csökkent az intézmény szén-dioxid kibocsátása is. Utóbbi "mindannyiunk közös érdeke", mert "ez kihívás a következő generációk számára is".


Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke elmondta: a kórház szolgálata "nagyon nagy horderejű" az egész egyház számára, még a határon túl is. Ez a beruházás arra emlékeztet, hogy felelősséggel tartozunk környezetünkért és egymásért - fogalmazott.


Velkey György, a kórház főigazgatója arról beszélt, hogy napelemeket, napfogókat, szivattyúkat szereltek be, ezzel pedig energetikai referencia-kórházzá váltak. Az előkészület másfél évig, maga a kivitelezés pedig fél évig tartott. Ennek során alternatív energiahordozók felhasználását tették lehetővé, s egy modern hőérzékelő rendszert építettek ki a kórházban. Az egészségügyi intézmény energetikai referencia-kórház lett.

A kórház idén 145 éves, 1953-ig felnőtteket gyógyítottak ott, amikor államosították; 1961-ben gyermekkórházként indult újra.
Az intézmény 1992-ben került vissza a református egyház fenntartásába.
Jelenleg 310 alkalmazottja van.