Film a Szeretethídról

Legyetek felkiáltójellé! – a Szeretethíd Kárpát-medencei református önkéntes napokra készülve látványos felvezető filmet publikált a Magyar Református Szeretetszolgálat az egyszázalékos kampányidőszak hajrájában.

A film főszereplője a közegyházi egyszázalékos videóban megismert Ötvös András, aki kilépve eredeti környezetéből önkéntesként egy élménynapot tölt el két fogyatékkal élő fiúval, Bandival és Louival, a budapesti Baross utcai Színesvilág Református Napközi Otthon két támogatottjával. A film, kerülve a sablonos „rózsaszín” megközelítést, emelkedett dokumentarista eszközökkel beszél a barátságáról, arról a felszabadító élményről, amivel a másokhoz való odafordulás ajándékozza meg az embert.

A jelenetek során a szereplők fociztak, horgásztak, trambulinoztak, helikopterre ültek, sőt még egy autókaramabolt is túléltek.

“Alig hittem a szememnek, hogy egy vörös helikopter ott áll. Ez meglepetés volt a számomra, akkor élmény volt nekem, hogy még most is helikopter hangulatban vagyok” – mondta a neki legemlékezetesebb forgatási jelenetről Bandi.

“Szegény Bandi” – nevet Loui, amikor arról kérdezzük, mi is lett a fagyis jelenetből. Loui ugyanis – a forgatókönyvtől függetlenül – leutánozta a másik Bandi, vagyis Ötvös András arcába fagyit nyomó lányt és megkóstoltatta a fagyival a színészt.

“Ők nagyon intenzíven élik meg az érzéseiket, ezért főleg mi, férfiak, sokat tudunk tanulni tőlük, hiszen sokszor nem mutatjuk ki az érzelmeinket. Amikor szeretnek, akkor szeretnek, amikor fáradtak, akkor fáradtak,  ha boldogok, azt is kimutatják” – mondta Ötvös András, a Katona József Színház színésze arról, hogyan élte meg Bandival és Louival a két forgatási napot.

“Azoknak, akik úgy érzik, hogy azért volt szükség egy újabb alkotásra, mert a régi nem tetszett, szeretném egyértelművé tenni, hogy nem erről van szó. Megértettük, hogy van igény arra is, hogy református identitásunk egy másik oldalát is bemutassuk és vannak olyan ügyek, amelyek alkalmat adnak erre: a Szeretethíd és általában az önkéntesség ilyen” – jelentette ki Pásztory Ádám, a Zsinati Hivatal kommunikációs igazgatója az alkotásról.

A Szeretethíd Kárpát-medencei református önkéntes napokat május 21-22-én rendezi az MRSZ, jelentkezni még május 15-ig lehet a programokra. A Magyar Református Szeretetszolgálat adószáma 18196913-1-42, a Magyarországi Református Egyház technikai száma 0066, az szja-bevallás határideje május 20.

Csepregi Botond

Forrás: reformatus.hu