Hálaadó ünnepség Tiszakóródon

A közel 600 éves tiszakóródi református templomban háladásra sereglett egybe Isten népe a torony 200 éves fennállása alkalmából.

Az immár 200 évessé lett harangtorony apropóján 2010.október 17-én délutánján egybegyűlt Tiszakóród népe a közel 600 éves református templomában, hogy hálát adjon az Úrnak az elmúlt századokért.

A 200 férőhelyes kis templom csaknem megtelt az ünneplő sereggel. A hálaadó istentiszteleten az igehirdetés szolgálatát Nt. Bartha Gyula esperes úr végezte a Lukács evangéliuma 9.részének 1-11.versének alapján . Nt.Sohajda Béla lelkipásztor úr pedig, mint az egyházmegye főjegyzője az ünnepi liturgiát vezette.

A harangtorony történetének ismertetésekor sok érdekes dolgot tudhattak meg a jelenlévők . Pl. azt, hogy az 1810-ben Nt. Csengeri Pál lelkipásztor úr idejében felépült kőtorony 1935-ös renoválásához az egész falu lakossága hozzájárult, a legszegényebbtől a leggazdagabbakig akképpen, hogy mindenki a cséplése 1 %- át ajánlotta fel erre a célra. A legutóbbi felújítási munka tavaly nyáron történt, amikor is Szórádi Endre csengerújfalui vállalkozó és kis csapata alpinista módszerrel lefestette a harangtorony kupoláját.

Most, erre az alkalomra való készülődéssel bizonyították egyházközségünk tagjai, hogy elődeik nyomdokában haladnak, ha az Isten iránti hálaadásról van szó. Mindenki azt hozta az Úr házába, amit jó szívvel tudott felajánlani Isten dicsőségére: volt,  aki kisebb-nagyobb összegű pénzbeli adományt, volt, aki egy tálca süteményt, egy csokor virágot, vagy éppen szeretetteljes szolgálatát.

Ezen a jeles napon terítettük le az új templomi szőnyeget is, amit úgyszintén a hívek adakozásból tudtunk megvásárolni. S mindezekre az adományokra Adorján László presbiter úrnak és kedves családjának áldozatkészsége tette rá a pontot, akik egy csodaszép úrasztalát adtak Isten dicsőségére.

Az ünnepi műsorban először egy megtérésre buzdító jelenetet adtak elő az énekkar tagjai, majd szebbnél szebb énekekkel zengedeztek. Szólót énekeltek: Danó Tibor, Pincés Bertalanné és Egresi Anna. A zenei kísérettel pedig Egresi Anna gitáron, valamint Horváth András hegedűn szolgált. A felejthetetlen és lélekben gazdagító műsor után a környékbeli lelkipásztorok köszöntötték, ill. áldást kértek egy-egy igével a tiszakóródi testvérek életére és szolgálatára.

Végezetül Szabó Zoltán gondnok úr kedves szavaival mindenkit szeretettel invitált a megterített asztalokhoz, hogy meghitt testvéri beszélgetésekben folytatódjék és teljesedjék ki közös örömteli ünneplésünk. Mindezekért „ Soli Deo Glória", egyedül Istené a dicsőség!

Egresi Lászlóné
tiszakóródi ref. lelkipásztor