Holtig tanul

A hivatástudat és a lelkészi identitás volt a témája a pápai református teológustalálkozónak. A háromnapos rendezvényre mintegy 120 hallgató érkezett a Kárpát-medence teológiai akadémiáiról; Kolozsvárról, a felvidéki Komáromból, Debrecenből, Sárospatakról és Budapestről.

Vinni a nevet
- Mi karrierről beszélünk, mintha az hordozhatná az embert, életpályáról, pedig csak az állhatatlan embert hajtja ide s tova a mindenféle széltől habzó közeg. Az apostol viszont a hajótörésben is töretlenül halad célja felé, melyről nem tud többet, csak hogy vinnie kell a nevet. Krisztus nevét, a pogányok, királyok és Izrael fiai elé. Kicsoda az, aki mer ennyivel útnak indulni? Nem ismer többet egy névnél, nem látott többet egy hangnál, és erről kell tanúskodnia, és arról, ami csak ezután fog neki kijelentetni – Hanula Gergely, a Pápai Református Teológiai Akadémia rektorhelyettese a célról, a hitről, és a hátteret adó gyülekezetről beszélt nyitóáhítatában. Arról a lelkipásztori szolgálatról szólt, amelyre a Kárpát-medencei református teológustalálkozó 120 hallgatója készül.
A házigazdák nevében Hanula Gergely, valamint Papp László szenior, illetve a pápai önkormányzat képviselője, Kovács Zoltán kormánymegbízott, országgyűlési képviselő köszöntötte a résztvevőket.



Nagy tisztelettel
- Lehet, hogy van, ahol nagy tisztelettel köszönnek a nagytiszteletű úrnak, de van, ahol észre sem veszik, és az utcán elmennek mellette – vázolta a lelkipásztori tiszt elfogadottságának Kárpát-medencében felfedezhető különbségeit Kocsev Miklós, a Pápai Református Teológiai Akadémia Gyakorlati Teológiai Intézetének vezető professzora. A találkozó első előadásán arra a kérdésre keresték a választ, hogy egyáltalán van-e közös Kárpát-medencei lelkipásztori identitástudat. A gyakorlati megközelítésekkel dolgozó, életszagú előadáson kiderült: a tudásnak, hozzáértésnek és a megfelelő személyiségnek, elhívásnak együttesen kell jelen lennie ahhoz, hogy a lelkipásztor „jó" lelkipásztor lehessen.
- A hivatás szép, az elhívás óriási, a lehetőségek nagyszerűek – fogalmazott az előadó.
A találkozó első napját a teológiák bemutatkozása zárta, amely mentalitástól és a feladat komolyan vételétől függően a vetített képes bemutatótól kezdve a dal-átköltésen át a minden arcizmot megmozgató tornáig sok mindent magába foglalt.


Gyönyörű és nagyon nehéz
A Kárpát-medencei Református Teológustalálkozó főelőadója, Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke áhítatában arról beszélt, hogy Isten ránk bízott ügyét három feltétel teljesítése nélkül nem képviselhetjük. Ezek pedig: megmaradni hűségesen a szolgálatban; tiszta, felülről jövő szándékokkal szolgálni Isten ügyét; és mert ez a szolgálat bár gyönyörű, de nagyon nehéz, kell hozzá naponta az erő, amit el kell kérni, mindenkor az Úrhoz fordulva.


Holtig tanul
Főelőadásában Steinbach József néhány pontban összefoglalta, melyek azok a teológiai alapok, amelyekre a református lelkipásztori hivatástudat épül, melyek ennek a hivatástudatnak az elemei, valamint ennek életszerű kérdései. A szolgálat komplexitásáról, az elhívásról, a folyamatos készülésről és tanulásról, a hitelesség kérdéséről, és a közösségi szemlélet fontosságáról szóló előadást fórumbeszélgetés követte „A hivatástudatom őrzött meg engem!" címmel. A főelőadó Steinbach József püspök mellett a beszélgetés résztvevői voltak: Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, Jákob János protestáns tábori püspök, Némethné Sz. Tóth Ildikó balatonkenesei lelkipásztor, Szontágh Szabolcs lelkipásztor, a Zsinati Ifjúsági Iroda vezetője. A fórumbeszélgetést Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője vezette. A személyes hangvételű és tartalmas disputa egyes mondatait még sokáig lehetett hallani a folyosókon, ahogy azokat ízlelgették, elemezték, emlegették a teológushallgatók.

Barátságos mérkőzés
A teológustalálkozó a közösségépítés, az akár élethosszig tartó barátságok megkötésének a helyszíne is – erre buzdított mindenkit a házigazda teológiai akadémia rektorhelyettese. Ennek kiváló alkalmai voltak a szombat délutánra szervezett közösségi, szabadidős programok – sport, városnézés, kastélylátogatás, kézműveskedés. A teológiák focistáiból összeállított vegyes csapatok meccsei remek alkalmat adtak a közösségkovácsolásra és csapatépítésre is. A Sárospatak-Pápa kupamérkőzést 4-2-re a vendégcsapat nyerte.

Férfiként? Nőként?
A szombat esti fórumbeszélgetés résztvevői két csoportra osztva, két helyszínen hallgathatták meg az előadókat, akik a férfi és női lelkipásztori identitásról beszéltek. A férfiaknál Bella Péter, Móricz Attila, Szentgyörgyi László és Katona Viktor lelkipásztorok beszélgetését Németh Tamás, a Pápai Református Teológiai Akadémia Szisztematikus-történeti Intézetének docense moderálta. A női csoportban Móriczné Bátki Anna, Pálfi Zsuzsanna és Závodi Zsuzsanna lelkipásztorok osztották meg tapasztalataikat és véleményüket, a beszélgetést Balla Ibolya, a pápai teológia Biblikus Intézetének docense vezette.


Farkas Gergely, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöki titkárának esti áhítatát borkóstoló és táncház követte az est zárásaként.

Könnyes búcsú
A Kárpát-medencei Református Teológustalálkozó vasárnap közös istentisztelettel ért véget a pápai református templomban, ahol dr. Huszár Pál, a zsinat világi elnöke köszöntötte a mintegy százhúsz résztvevőt és a gyülekezet tagjait, igét hirdetett ifj. Márkus Mihály lelkipásztor.
A találkozó véget ért, a molinókat összetekerték, a plakátokat leszedték, söprés, felmosás, hogy hétfőn mindegyik teológiai akadémián folytassák a tanítást. A teológushallgatók tovább készülnek a lelkipásztori hivatásra, reménység szerint identitásukban és hivatástudatukban megerősödve.

Utószó
A találkozó után megmaradt ételt – sült húst, kenyeret, pogácsát – a nemezsgörzsönyi gátnál dolgozóknak vitték el a hallgatók.
 

Tóth Cseperke
A beszámolót és a képeket a Pápai Református Teológiai Akadémia hallgatója készítette.