Megújult a Debreceni Nagytemplom

Debrecen egyik legjellegzetesebb épülete nem csak belülről szépült meg, már a kor turisztikai követelményeinek is megfelel.

A felújítás során megújult a Kossuth-emlékhely, létrejött az egyházközség történetét bemutató kiállítás valamint egy olyan érintőképernyős virtuális bemutató eszköz, amelynek segítségével a látogatók információkat kapnak a történelmi eseményeknek otthont adó Nagytemplomról.
A látogatók személyes idegenvezetői készülékből, úgynevezett Audio Guide-on keresztül hallgathatják több nyelven a Nagytemplom történetét. A leginkább mobiltelefonra emlékeztető készülékek először magyar, angol, német és orosz nyelven tájékoztatják majd a turistákat, de később román, szlovák és lengyel nyelvű bemutató szövegeket is terveznek.
A  templom Nyugati Tornyában messzelátópont épült.

Az omladozó vakolat és a beázás miatt leverték a megrongálódott vakolatot, eltávolították 8000 négyzetméteren a festéket valamint az ablakokat is kicserélték.
Az 2010. október 1-jétől tartó munkálatok alatt több ezer négyzetméter fóliát használtak a padok és orgona lefedéséhez, hogy azok ne sérüljenek. A Nagytemplom belső legmagasabb része a szószék feletti kupola. A 22 méter magasan lévő rész felújításához egy több méter széles emelvényt építettek a padok közé, amelyről kosaras emelővel érték el a kupolát. A munkálatok nemcsak napközben, hanem este is folytak.



Az Európai Unió és a Magyar Állam 88 millió forinttal támogatta a projektet, melyhez a 10%-os önrészt adományokból fedezte az egyházközség.

A turisztikai fejlesztések a Debreceni Református Nagytemplomban az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-Alföldi Operatív Program keretén belül, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával a "Kulturális és örökségturizmus vonzerőinek fejlesztése a Debreceni Református Nagytemplomban" című projekt során valósultak meg.

Forrás: TRE Sajtó
Fotó: Független Hírügynökség