Tanulni jöttek

Kenyai vendégeinket a modernizálódó társadalom kérdéseire adott egyházi válaszok érdeklik leginkább.

A tizenegy fős kenyai csoport két hetet tölt Magyarországon, viszonozva az elmúlt években a Dunamelléki Egyházkerület által Kenyába szervezett tanulmányutakat. A csoport a Budapest-Gazdagréti gyülekezet vendégszeretetét élvezi, és ellátogat - többek között - Sárospatakra, Miskolcra és Debrecenbe is.

A nairobi Saint Andrew’s presbiteriánus gyülekezet küldöttsége azt szeretné megtapasztalni, hogy melyek azok a dolgok, amelyek összekötik az afrikai és a magyar keresztyéneket – mondta a csoport egyik tagja. Gerald Wagana különösen fontosnak tartja látogatásuknak azt a részét, amelyet a Ráckeresztúri Drogterápiás Otthonban tesznek kedden, mert - mint mondta - Kenyában nincs az egyháznak drogrehabilitációs programja, viszont szükség lenne rá. A nairobi gyülekezet presbitere elmondta azt is, hogy a tanuláson kívül útjuk másik célja az együttműködés. Úgy vélte, hogy a drogrehabilitációs területen akadhatnak magyar református szakemberek, akik szívesen megmutatják nekik – akár Kenyában is -, hogyan fogjanak bele hasonló munkába. A kenyaiak felajánlották partnerségüket a lelkészképzésben is, amelyet egymás tanárainak és diákjainak fogadásával képzelnek el.

Hétfőn Szabó István dunamelléki püspökkel beszélgetettek a vendégek. A többi között arra voltak kíváncsiak, hogy van-e politikai befolyása a püspöknek Magyarországon, ugyanis Kenyában a mai napig is meghatározó szerepe van a keresztyénségnek az államban. Az afrikai országban korábban nem volt ismert – egyebek mellett - az abortusz és a drog problémája, ezért arról is érdeklődtek a püspöktől, hogyan reagál a református egyház a társadalmi változásokra. 
A vendégek arra is rákérdeztek, hogyan lesz a teológusból lelkész, milyen tanulmányi és gyakorlati szakaszok vezetnek el az önálló lelkipásztori munkáig.



A házigazda gazdagréti lelkipásztortól, Lovas Andrástól azt kérte a csoport, hogy a drogterápiás otthon mellett látogassanak meg gyülekezeti fenntartású idősotthont. Szeretnének megismerni olyan intézményes munkákat, amelyek Kenyában még ismeretlenek.

A kenyai csoport szerdán Miskolcra, csütörtökön Sárospatakra, majd Debrecenbe utazik, majd végül április 4-én térnek vissza Budapestre, ahol a kispesti Simeon Rózsatéri Öregotthonba látogatnak.

Pete Violetta - Fekete Zsuzsa
Képek: Bölcsföldi András