Ülésezett a Zsinat

Lejárt a gazdaság öntörvényűségébe vetett hit ideje, elmúlt az az idő, amikor erre hivatkozva le lehetett söpörni minden erkölcsi és morális kritériumot

- jelentette ki az egész világra ható gazdasági válság természetét elemezve Bölcskei Gusztáv, az MRE Zsinatának csütörtöki ülésén. A zsinati lelkészi elnöki megnyitójában részletesen szólt a jelenlegi helyzet okairól is. Bölcskei Gusztáv részletesen beszámolt az elmúlt időszak belső egyházi és külkapcsolati, valamint a Kárpát-medencei református egyházak életének történéseiről. Megnyitójában kitért az állam-egyházi kapcsolatok alakulására is, megjegyezte, a kezdeti döccenők a parlament feszített munkatempója miatt érthetők.

A zsinaton elfogadásra került az MRE lelkészeinek ellátásairól és a nyugdíjintézetéről szóló előterjesztés is.

Egyhangúan elfogadásra került Fazekas Sándor előterjesztése az egységes lelkészképesítő vizsga rendje tárgyában.

Bellai Zoltán gazdasági bizottsági elnök előterjesztésében a gazdálkodási törvény módosítása került a Zsinat elé.

A Zsinat nevében Bölcskei Gusztáv köszöntötte a háromnegyed éves indiai külmisszióról visszatért Németh Júliát és Pálur Tamást.

Kádár Zsolt esperes beszámolt a Református Egyházak Világközössége (REV) nyári megalakulásáról.

2010. november 18-n a Zsinat megalapította a Filadelfia Ház - Fogyatékosokat Segítő Református Központ fogyatékos napközi intézményét. Az új intézménybe beintegrálják a zuglói Mécses Református Támogató Szolgálatot.

A püspök a Zsinat fontos ügyei között említette a múltfeltárás kérdését, a Károli Egyetem és a szárszói SDG Konferenciaközpont ügyét, valamint a Lelkészi Nyugdíjintézettel kapcsolatos változásokat is. Hangsúlyozta, hogy ezek elhúzódó ügyek, és sok esetben még most sem lesz végleges megoldás, ezért felelős munkára kérte az illetékes zsinati bizottságokat.

Bölcskei Gusztáv végül az egyház és az állam kapcsolatáról elmondta, hogy több találkozás történt már az egyház és a kormány tisztségviselői között. A püspök hozzátette: a kezdeti döccenők a parlament feszített munkatempója miatt érthetők, és egyelőre türelemmel kezelhetők. A Zsinat lelkészi elnöke kiemelte, hogy a kormány a készülő új alkotmánnyal kapcsolatban is kikérte az egyház véleményét, és az európai uniós soros elnökség kapcsán is folyamatos a párbeszéd.

 

A Zsinat második napja díjátadásokkal indult. A református iskolaügyért végzett áldozatos munkáért járó Imre Sándor-díjat Dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő kapta, aki 2002-től 2010-ig a Pécsi Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Óvodája igazgatója, majd főigazgatója volt. Aranyokleveles teológus címet kapott Sepsy Károly nyugalmazott lelkész, orgonaművész és Németh Pál lelkész. Átadták az idei Kiss Ferenc Díjat is, melyet Dr. Bodolay Gézáné, a Németajkú Református Egyházközség presbitere, valamint Köles Jánosné, a Tiszaföldvár-Belterületi Református Egyházközség tagja kapott. A Juhász Zsófia Díjat Dr. Nagy Istvánné Ilonka és Ungvári Miklósné kapta.

Tiszántúli Református Egyházkerület képviseletében Szabó Csaba lett a Zsinati Bíróság új tagja. Szabó Csaba a Zsinat előtt letette esküjét.

A Zsinat második olvasatban tárgyalta és elfogadta az egyházi alkotmány módosítását az egyházközségek tárgyában.

Ábrám Tibor tiszáninneni főgondnok előterjesztését hallgatták meg az Országos Református Szakképzési Hálózatról. Márkus Mihály nyugalmazott püspök ismertette a Zsinattal a reformáció 500. éves évfordulója megünneplésének előkészítését. Derencsényi István az Emlékhely Bizottság eddigi munkájáról számolt be a Zsinatnak.

A szeptemberben megalakult Cigánymissziós Tanács munkájáról Csomós József tiszáninneni püspök számolt be. A Zsinat a beszámolót elfogadta. Márkus Mihály nyugalmazott püspök számol be a Kálvin Bizottság 2010-es munkájáról.

A Zsinati Ifjúsági Iroda munkatársa, Pusztai Tímea Csillagpont-referens a 2011-es ifjúsági találkozó  előkészületeiről számolt be.

A múltfeltárással kapcsolatos fejleményekről Bölcskei Gusztáv, a Zsinat lelkészi elnöke adott tájékoztatást, a Tényfeltáró Történész Bizottság (TTB) megalakulásáról Dr. Dienes Dénes számolt be.

A Zsinat elfogadta az egyházi alkotmány módosítását az egyházközségek státusza tárgyában.

A Zsinat nevében Bölcskei Gusztáv püspök köszöntötte, és Kálvin-emlékplakettel ajándékozta meg Andreas Hess lelkipásztort, a svájci egyház segélyszervezetének (HEKS) kelet-európai megbízottját.

A Zsinat megemlékezett a húszéves Börtönmisszió és a tízéves börtönlelkészség megalakulásáról.

Hámori Ádám a Zsinati Hivatal EU-referense számolt be a 2011-es magyar uniós soros elnökséggel kapcsolatos egyházi előkészületekről. A 2011, az önkéntesség éve tárgyában Siba Balázs, a Zsinati Hivatal Ifjúsági Irodájának vezetője számolt be.

 

 

2010. november 18-19-én, csütörtökön és pénteken ülésezett a Magyarországi Református Egyház Zsinata - XIII. zsinati ciklus hatodik ülés